Кардинал Мюллер у Львові: як зміцнити та поглибити свою віру в умовах сучасної кризи Церкви?
  • Чтв, 07/03/2024 - 17:56

Перебуваючи у Львові 6 березня 2024 року, кардинал Герхард Людвіг Мюллер відвідав Теологічний Інститут св. Йосифа Більчевського в Брюховичах, де прочитав лекцію з нагоди 100-ліття Теологічного клубу. Кардинал також відповів на запитання студентів. 

Як не лише зберегти, але і зміцнити та поглибити свою віру в умовах сучасної кризи Церкви? Благословення одностатевих пар, Причастя для розлучених подружжів, які перебувають у стані співжиття з іншими, та інше, що суттєво суперечить вченню Католицької Церкви. Як залишатися у синівському послухові Церкві та не прийняти помилкового навчання деяких її синів? Дякую!

Церква заснована Христом і вона буде стояти навіки. Тому Церква не може увійти в кризу. Тільки ми, як члени Церкви, можемо мати кризу, коли ми не йдемо разом в Церкві дорогою Христа. Це відбувалося дуже часто. Впродовж двох тисяч років існування Церкви були єретики, апостатики і схизматики. Ще апостол Павло казав, що всі ці схизми і єресі мають бути, щоб вийшли на яв людські думки. Єресь – гріх проти правди. І Бог об’явив правду. Але люди часто хочуть бути мудрішими, ніж наш любий Бог. Вже змій в раї хотів бути хитрішим і розумнішим за Бога, і навіть почав теологічну, тобто псевдотеологічну розмову: «Чи може бути таке, що дорогий, великий Бог може дати заборону?» І це для нас завжди спокуса, що ми свій розум, свою волю не віддаємо повністю Богові. Створюємо свої уявлення про Слово Боже.

Дехто може сказати: «Я цілий тиждень тяжко працював для сім’ї і моє спасіння не може залежати від того, що я в неділю вранці мушу ставати і йти до церкви». Ми постійно маємо наші спокуси і хочемо бути мудрішими за Бога. І кожна людина хоче трошки панувати над іншими. З цього постають також такі проблеми. В цій ситуації ми можемо тільки віддатися нашій вірі, правді Божій. Ще з часів Французької революції з’явилася ця претензія: чи ми прив’язані до традиції чи робимо все на ново? Таким чином повстали всі ці ідеології фашизму, націоналізму, що ми самі все зробимо. Є християни, які зараз кажуть, що ми хочемо поєднати християнство з марксизмом, зробити кілька таких поєднань і Церква має бути модернізована. Церква має давати реальні відповіді на ці питання, але згідно з Об’явленням. Ми мусимо бути сильними, щоб не іти за оплесками більшості, але довіряти правді Божій. Часом ми в більшості, часом нас меншість, але дивитися слід завжди на Бога.