Кардинал О’Меллі: довіру вірних відновимо тільки завдяки прозорості
  • Пон, 11/03/2024 - 14:54

На важливості відновлення довіри до Церкви та її провідників для успіху в євангелізаційній місії наголошує очільник Папської Комісії захисту неповнолітніх, підбиваючи десятиріччя діяльності відомства, яке Папа Франциск створив на початку свого понтифікату.

 

Папська Комісія захисту неповнолітніх цими днями зібралася у Ватикані на свою чергову пленарну асамблею, щоб підбити підсумки своєї 10-річної діяльності. В інтерв’ю для Ватиканських медіа голова комісії кардинал Шон Патрік О'Меллі, Бостонський архиєпископ, підкреслює, що, перш за все, протягом першого десятиріччя діяльності вдалося розробити чіткі правила, що стосуються процедур і формування для всієї Церкви.

«У минулому частина проблеми полягала в тому, що люди імпровізували. А це складне питання. Тому, якщо починаєш імпровізувати, то наробиш багато помилок», – сказав ієрарх, додаючи: «Якби моє покоління єпископів було добре поінформованим про тему захисту, я думаю, що недавня історія Церкви була б зовсім іншою. Я переконаний, що багато нових єпископів, які були висвячені в останнє десятиліття, мають велике відчуття серйозності і відповідальності, щоб бути батьком не тільки для своїх священників, але й для постраждалих і всього люду, і вони дивляться на захист як на пріоритет».

Водночас, визнає голова Папської Комісії захисту неповнолітніх, вражаючим є той факт, що священники не хочуть ставати єпископами, аж до 40% відмовляються. «Я думаю, що вони відмовляються, бо бояться мати справу з проблемами, що пов’язані зі зловживаннями», – зазначив кардинал О'Меллі, підкреслюючи, що відповіддю на це питання повинно бути більше залучення мирян, щоб не тільки єпископи несли відповідальність за цю проблему. Крім того, важливою є прозорість.

«Не вдасться повернути довіру, якщо не буде прозорості на всіх рівнях у Церкві», – стверджує Бостонський архиєпископ, вказуючи також на те, що така прозорість потрібна і тоді, коли усуваються єпископи, що провинилися недбалістю в цьому питанні, або приховуванням злочину. «Дехто вважає, що це може відволікати від нашої євангелізаційної місії, – зазначає голова Папської Комісії. – Але, як я завжди стверджую, ми не зможемо досягти успіху в нашій євангелізаційній місії, якщо не матимемо довіри людей, якщо не доведемо їм, що вони важливі для нас і що безпека їхніх дітей є нашим пріоритетом».