Кардинал Піццабалла про ситуацію у Святій Землі: Великдень буде важким
  • Суб, 23/03/2024 - 19:12

«Ми не вперше маємо справу з війною, тому не стільки війна ускладнює , скільки контекст ненависті, образи, браку довіри, розчарування», – визнає кардинал. Говорячи про поточну ситуацію на Святій Землі, П'єрбаттіста Піццабалла, Латинський Патріарх Єрусалиму вказує на труднощі, з якими стикаються християни перед Великоднем у Палестині та Ізраїлі, коли там триває відкритий збройний конфлікт. Він наголошує, що Великдень святкуватимуть, хоча й нелегко, пише Vatican News.

В інтерв’ю, опублікованому італійським «TV2000», єрарх вперше описує трагічні переживання мешканців Сектору Газа. «Об'єктивно це нестерпна ситуація. У нас тут завжди було стільки проблем, всіляких, навіть економічна і фінансова ситуація завжди була дуже нестабільна, але голоду ніколи не було. Вперше ми відчуваємо справжній голод: він нестерпний», – зізнається Латинський Патріарх Єрусалиму. У зв’язку з цим він наголошує, що «всі релігійні, політичні та соціальні спільноти повинні зробити все від них залежне, щоб подолати цю ситуацію».

Посилаючись на повідомлення про можливі перешкоди вірним в участі у майбутніх обрядах Страсного тижня, кардинал Піццабалла зазначив: «Нам буде надано дозвіл. Ми наполягали: оскільки було видано дозволи мусульманам через Рамадан, ми хочемо дозволи для християн на Великдень». Тож вони у нас будуть, але в меншій кількості, ми говоримо про кілька тисяч і на Вербну неділю, і на Великдень».

Єрарх визнає, що все буде непросто: «Що мені говорити далі? Перші запитання для мене: «що сказати собі? Як пережити прийдешні Великодні свята?» Цей Великдень буде важким». Латинський патріарх згадує тут про Ісуса в Гетсиманському саду, про «Його самотність, яка тепер є часткою самотності кожного з нас». Як зазначає кардинал Піццабалла, «можливими реакціями [на таку ситуацію] є: сон, тобто очікування, поки все мине само собою, оголення меча, як Петро, ​​що також не приносить перспектив, як ми бачили, або відповідь Ісуса, тобто, відновлюючи попри все, попри кровотечу, довіру до Бога, турботливого Отця». Далі латинський патріарх Єрусалиму наголошує, що слід обрати цей третій варіант: «Я думаю, це те, що ми повинні зробити».