Курт Кох про "екуменічний подих" ініціативи Папи про комісію новомучеників
  • Суб, 15/07/2023 - 14:17

Префект Дикастерії сприяння єдності християн висловлює сподівання на те, що пізнання жертовності мучеників різних конфесій, які сьогодні проливають кров за Христа, допоможе нам на дорозі долання поділів і будування єдності.

Як вже повідомлялося, Папа Франциск створив при Дикастерії в справах визнання святих спеціальну Комісію новомучеників – свідків віри, завданням якої є в рамках приготування до Святого Року 2025 зібрати та систематизувати інформацію про тих, хто протягом першої четвертини ХХІ століття віддав своє життя за віру в Христа. Дослідження охопить не тільки католиків, але й християн усіх конфесій. Думками про «екуменічний подих» цієї ініціативи в інтерв’ю для «L’Osservatore Romano» поділився кардинал Курт Кох, Префект Дикастерії сприяння єдності між християнами.

Екуменізм крові

За словами очільника екуменічного відомства Римської Курії, це рішення Святішого Отця є «великим підтвердженням екуменізму мучеників». Він нагадав слова Папи про те, що сьогодні мучеників є більше, ніж у перші віки християнства, і що їх переслідують не через те, що вони є католиками, православними чи протестантами, а через те, що вони є Христовими учнями. «Мученики, які пролили свою кров за віру в Христа, є великим знаком єдності, а не поділу. Я вірю, що мученики у раю вже віднайшли єдність у вірі і можуть допомогти нам віднайти єдність також і на землі. У цьому сенсі екуменізм крові є дуже важливою темою для християнської єдності сьогодні», – зазначає кардинал Кох.

Сумно, коли християни вбивають християн

Під час інтерв’ю Префект Дикастерії сприяння єдності між християнами згадав про 21 мученика Коптської Православної Церкви, що були вбиті в Лівії 15 лютого 2015 року і яких Папа Франциск вписав у Мартиролог Римської Церкви. «Це прекрасний знак єдності і дружби між Римською Церквою і Коптською Православною Церквою. Беручи до уваги і те, що всі ці мученики – миряни, вони не є ні священиками, ні богопосвяченими особами», – зазначив кардинал Кох, висловивши сподівання на те, що християни, які проливають кров у різних країнах, «можуть допомогти нам віднайти єдність». «Не можемо приховувати, що в наш час є і протилежні випадки. Християни вбивають християн. Це трагічна і сумна ситуація», – додав він, не втрачаючи на дію на те, що папський лист, яким він проголошує створення згаданої комісії, «допоможе зрозуміти добрий знак того, що ці мученики об'єднують, а не роз'єднують».