Маронітські єпископи: Християнська присутність на Близькому Сході має бути збережена
  • Втр, 21/06/2016 - 16:14

З 13 по 17 червня цього року відбувся Синод єпископів Маронітської Католицької Церкви. Синод відбувся у патріяршому осідку Глави Маронітської Церкви Бкерке на північ від ливанської столиці Бейруту під головування Мароністького Патріярха кардинал Бешара Раі. Після завершення Синоду, на який зібралися маронітські католицькі єпископи з цілого світу, маронітський єпископат оприлюднив заяву стосовно стану християнства на Близькому Сході, повідомляє «Catholic Herald».

Маронітські владики рішуче виступили проти планів створення на Близькому Сході конфесійно однорідних територій і закликали християн Близького Сходу твердо стояти у власній вірі та одночасно зберігати співжиття з мусульманами. 

Єпископи рішуче виступили проти плану поділу Сирії, який передбачає створення окремих держав за конфесійним принципом і закликали замість цього просувати співжиття християн і мусульман в атмосфері свободи, демократі та поваги до взаємних відмінностей.

Маронітські єпископи також засудили глухість міжнародної спільноти до страждань сирійців особливо зараз коли різко активізувались військові дії та дуже погіршився економічний стан, який бідність перетворив на універсальний стан життя населення Сирії. Єпископи також заначили, що ситуація в Алеппо стала катастрофічною – мирне населення цього міста залишається без найпотрібніших засобів для існування.

Маронітські владики також висловили своє занепокоєння ситуацією в Ливані – країні де проживає більшість маронів та де знаходиться патріярший осідок цієї Східної Католицької Церкви. У Ливані кілька років триває політична криза через відсутність президента країни – згідно з Конституцією Ливану посада президента зарезервована саме за маронітами, які уже кілька років підряд не можуть обрати свого кандидата в президенти.