На Гаїті банда розстріляла марш християн. Щонайменше десятеро загиблих
  • Пон, 28/08/2023 - 16:30

Масова стрілянина сталася на Гаїті, в результаті якої загинули щонайменше десятеро християн. Цієї суботи, 26 серпня, віряни із передмістя столиці Порт-о-Пренс проводили марш проти насилля щодо християн. Близько 80% столиці контролюється різними бандами, які вчиняють насилля, грабують та викрадають людей.

Коли християни вийшли на вулицю, протестуючи проти викрадень і нападів, представники місцевої банди відкрили по них вогонь із автоматів. Наразі відомо про десять жертв, але багато поранених ще знаходяться у лікарні, а певну кількість учасників маршу бандити захопили.

Також опубліковані в мережі відео трагедії демонструють, що деякі учасники маршу були готові дати бій бандитам, але з палицями і мачете. Це абсолютно недалекоглядно, адже їх опоненти були озброєні автоматичною зброєю. Наразі проводиться розслідування.

Протягом перших шести місяців цього року понад тисяча осіб стали заручниками банд, які вимагають викупу. На Гаїті викрадення та акти насилля проти  християн стали системними і в новинах регулярно з’являються повідомлення про чергову потребу викупу. Банди націлені на вірян зокрема і тому, що церкви є громадами, які заступаються за своїх членів та навіть у дуже скрутних обставинах все ж намагаються зібрати кошти для викупу, щоб зберегти життя братів і сестер.

Після трагічного вбивства колишнього президента Жовенеля Моїза в 2021 році рівень злочинності на Гаїті стрімко зріс. Прем’єр-міністр Аріель Генрі, який вступив на посаду після Моїза, безуспішно намагався приборкати численні банди, діяльність яких фактично стала тероризмом і є головною перешкодою до проведення повноцінних виборів.

Протягом останніх років помітнішою стала тенденція погіршення становища християн у країнах, де і раніше спостерігалися проблеми із безпекою та свободою віросповідання, а також у відносно безпечних державах. Причини бувають різні: в Україні це російське вторгнення і переслідування вірян окупантами, на Близькому Сході залишається загроза з боку авторитарних режимів та ісламістських організацій, у Латинській Америці християн переслідують банди, а в Африці нерідко збігаються всі ці фактори. Зростає загроза і від комуністичного Китаю, а розширення його впливу може мати глобальні наслідки.

За даними правозахисної організації Open Doors, Понад 360 мільйонів християн зазнають високого рівня гонінь за свою віру. Пам’ятаймо про це і молімося за наших братів і сестер, котрі зазнають переслідувань!