На Херсонщині окупанти закатували до смерті священника ПЦУ
  • Птн, 16/02/2024 - 15:57

Російські окупенти закатували до смерті 59-річного Степана Подольчака, настоятеля храму Православної Церкви України в селищі Каланчак Скадовського району Херсонщини. За кілька днів до того священника викрали з його помешкання. За словами місцевих мешканців, останні два тижні окупанти поводять себе дуже агресивно і жорстоко знущаються над цивільними.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Як розповіла Світлана Фоміна, начальниця Каланчацької селищної військової адміністрації, 13 лютого російські окупанти вдерлися до помешкання 59-річного Подольчака Степана Ярославовича в Каланчаку, настоятеля місцевого храму ПЦУ і вивезли в невідомому напрямку. 15 лютого його дружині зателефонували і «запросили» підійти опізнати тіло померлого чоловіка.

«Росіяни його закатували до смерті. Це була найсвітліша людина, яку мені пощастило зустріти в житті. Він ніби янгол, який спустився на землю – вірний Богу, чистий душею, чесний і справедливий. Степан Подольчак приїхав до Каланчака з Львівської області, разом із вірянами більше 10 років будував тут церкву. Він завжди був проукраїнським, усі служби проводив українською, молився за Україну, навіть в окупації. Мабуть, через це росіяни відібрали найцінніше, що є у людини – життя», – сказала Світлана Фоміна.

За її словами, крім російських окупантів у настоятеля храму ПЦУ був ще один ворог – Михайло Кулина, настоятель місцевого храму Російської православної церкви в Україні («УПЦ Московського патріархату»). Фоміна каже, що Михайло Кулина завжди ставився з заздрістю до єпархії ПЦУ за те, що люди тягнуться до них, а не його церкви.

Також мешканці Каланчацької і сусідньої Мирненської громади розповіли, що останні півтора тижні російські окупанти поводять тут себе дуже агресивно і жорстоко.

«Не знаємо, з чим це пов’язано. Можливо, з тим, що навіть сюди стало «прилітати» від ЗСУ по позиціях орків. Лютують вони зараз у нас страшенно. Принижують людей на блокпостах, влаштовують безкінечний шмон. Вони дуже злі», – розповіли люди.

26 листопада 2022 року у лісі під Новою Каховкою на лівобережній Херсонщині знайшли вбитими батька й сина, Анатолія і Олександра Прокопчуків. Незадовго до цього, 22 листопада, їх викрали російські військові. Анатолій був дияконом Церкви християн віри євангельської.