«На Майдані український народ виставив високі моральні рамки, згідно яких ми зараз оцінюємо все: політиків, громадських діячів, життя Церкви», – Глава УГКЦ
  • Чтв, 21/11/2019 - 10:35

Революція Гідності – переломний момент для українського народу, бо тоді український народ чітко заявив, що ми маємо свідомість бути європейським народом.

На цьому наголосив Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав під час ефіру програми «Відкрита Церква» у середу, 20 листопада 2019 року. Співрозмовником Глави УГКЦ став журналіст Сакен Аймурзаєв.

Цими днями УГКЦ та суспільство відзначає день Собору св. Архистратига Михаїла, а також День Гідності та Свободи – свято в Україні, що відзначається щороку 21 листопада на честь початку цього дня двох революцій: Помаранчевої революції (2004 року) та Революції Гідності (2013 року).

«Ми починаємо розуміти фразу, яку раніше сказав Папа Бенедикт XVI, що кожного разу, коли хтось усвідомлює свою гідність – це є справжня революція. Я думаю, що Революція Гідності була переломним моментом у пострадянському історичному періоді. Ми щоразу глибше розуміємо, що тоді на Майдані український народ виставив певну парадигму своєї нової епохи, в яку ми входимо. Це є парадигма, яка справді може назватися парадигмою свободи та всього того, з чим вона є пов’язана. Бо ми розуміємо, що свобода - це не тільки відсутність зовнішнього примусу чи системи, яка обмежує твою свободу думки та дії. Свобода – це є духовна категорія. Блаженніший Любомир Гузар говорив , що свобода – це є здатність людини чинити добро, і не тому, що мене хтось примушує це роботи, а тому, що я сам хочу добра для свого народу, ближнього і самого себе», – заявив Глава УГКЦ.

 І згодом додав: «Я вважаю, що тоді на Майдані український народ виставив високі моральні рамки, згідно яких ми зараз оцінюємо все: політиків, громадських діячів, життя Церкви. Адже тоді український народ чітко заявив, що ми маємо свідомість бути європейським народом. Ми – європейська нація, яка має коріння в європейському виборі рівноапостольного князя Володимира. Це ті орієнтири, парадигма народу, який хоче свободи, усвідомлює свою гідність та хоче будувати на рідній землі вільну демократичну державу європейського взірця на християнських засадах. Ці  елементи ми тепер чітко та ясно проглядаємо, коли згадуємо Майдан».

Предстоятель підкреслив, що молитва та християнські засади стали важливими елементом Революції Гідності.

«Гідність кожної людини та народу є закорінена в гідності, яку кожній людині дарував Господь, творячи її на свій образ і подобу. Тому відкрити це все та мати свободу заявити про це увесь світ – є важливим напрямком нашого суспільства, який Господь нам тоді об’явив на Майдані», – зазначив духовний лідер греко-католиків.

Крім того, він розповів, наскільки відповідальність політиків була подібною до високих стандартів народу. «Революція Гідності була протистоянням між народом і тією владою, яка була від його імені, але не презентувала і віддзеркалювала народ як джерело влади. З іншого боку, я хочу пригадати, що Майдан починався як суто громадська маніфестація. Пригадуємо, що спочатку було два різних Майдани – політичний, де були розгорнуті прапори тих чи інших партій, які себе тоді позиціонували як опозиційні партії, а відтак на Майдані Незалежності був громадський Майдан. Потім політики побачили, що люди до них не йдуть, тому вони мусіли згорнути свої прапори і прийти до громади. На мій погляд,  це показує, що Майдан виставив такі високі морально-етичні вимоги, що до них поки що не дотягує жодна політична партія ні тоді, ні тепер. І ми якраз оцінюємо всю постмайданівську палітру у світлі тих критерій оцінювання, які народ тоді заманіфестував як свої природні вимоги до влади», - наголосив Блаженніший Святослав.

Він вважає, що тим злочинам, які були вчинені проти Майдану, немає терміну давності. «Я погоджуюся, що родини Небесної Сотні дотепер очікують правди. Ба більше, я намагаюся спілкуватися з цими родинами. Однак багато хто з тих родичів теж вже відійшов у вічність. Вони часом відчувають себе забутими, покинутими. Наша Церква намагається ними опікуватися, їх супроводжувати, але вони все ще очікують правди», – сказав Предстоятель.

За його словами, він сподівається, що справи проти Майдану не будуть припинені.

Нагадаємо, що ефір програми можна переглянути на каналі «Живого ТБ» в мережі YouTube або сторінці «Живого ТБ» у Facebook. До слова, у жовтні відбувся попередній прямий ефір «Відкритої Церкви». Співрозмовником Глави УГКЦ був журналіст, телеведучий, документаліст, письменник Юрій Макаров.