«На парафії будується і діє служіння ближньому»: Владика Василь Тучапець закликав зібрати пожертви на соціальні ініціативи Церкви
  • Суб, 02/03/2024 - 23:39

Голова Відділу соціального служіння УГКЦ владика Василь Тучапець звернувся до єпископів, священників і всіх вірних із проханням виявити особисту солідарність із тими, кого суспільство забуло й відкинуло, — у М’ясопусну неділю провести збірки пожертв на єпархіальний Карітас та соціальні ініціативи парафій і єпархій. Про це екзарх Харківський зазначив у Зверненні з нагоди соціальних днів і Дня молитви, посту та милостині в УГКЦ.

«Відповідно до рішення Синоду Єпископів УГКЦ, Неділю про блудного сина присвячено особливій увазі душпастирської опіки в’язнів», — мовиться у зверненні, як зазначає Департамент інформації УГКЦ.

«Беручи до уваги те, що благодійне служіння ближньому є суттєвим елементом християнського життя, від якого залежить спасіння віруючої людини, Синод Єпископів проголосив М’ясопусну неділю Днем соціального служіння та благодійності, а дні між Неділею про блудного сина та М’ясопусною — соціальними днями, закликаючи в такий спосіб усіх вірних подбати про тих, хто потребує допомоги. Адже потребуюча особа, яку посилає до нас наш Творець і Спаситель, є таїнством Його присутності», — повідомив владика Василь.

На його переконання, парафіяльний рівень має слугувати фундаментом, на якому будується і діє служіння ближньому.

«Якщо все наше церковне тіло не долучиться до цього харитативного руху, то ми — єпископи, священники, миряни — не вповні виконаємо свою християнську місію і колись на суді перед нашим Господом складемо звіт про те, чого ми не зробили для вбогих і потребуючих», — наголосив архиєрей.

«Особисте служіння кожного з нас та пожертви, які зроблені від щирого серця, навіть коли вони невеличкі, допоможуть нам спільно підтримати людей, що опинилися у складних життєвих обставинах», — переконаний він.

«Плекаймо в собі чесноту християнського милосердя, ділімося нашими, навіть малими, достатками та нашою послугою з іншими, і навчімо так чинити дітей. У такий спосіб ми не тільки відповідатимемо на потреби тих, хто чекає нашої допомоги, а й об’являтимемо світові материнське обличчя люблячої Церкви. Сьогодні люди шукають знаків надії, а соціальне служіння свідчить про Божу любов, бо діла милосердя є живим знаком присутності Бога серед людей. А наші добрі діла, за словами апостола Павла: „Перемагай зло добром!“ — також є внеском кожного з нас у нашу спільну перемогу», — ствердив голова Відділу соціального служіння УГКЦ.