На Покрову у Львові представлять ікони, які створили під час міжнародного пленеру
  • Втр, 11/10/2016 - 16:22

14 жовтня о 16.00 національний музей у Львові ім. Андрея Шептицького запрошує на відкриття виставки ікон, що були створені на VIII міжнародному іконописному пленері в с. Новиці, що у Польщі.

Про це повідомляє ІА ZIK.

4-18 вересня в Новиці (Польща) в осередку Братства греко-католицької молоді «Сарепта» відбувся VIII Міжнародний іконописний пленер. Цьогорічною темою заходу була книга Одкровення св. Івана Богослова, або Апокаліпсис. В пленері брало участь понад 30 художників-іконописців з України, Польщі, Білорусі.

«Відмовляючи Молитву Господню, говоримо слова – нехай прийде Царство Твоє. В часи криз, замішань і непевності це прохання звучить з особливою силою. Тому ми запропонували митцям, щоб в часі цьогорічного перебування у Новиці замислилися над текстом Одкровення св. Івана Богослова – наповненого символами, що присутні в європейській культурі (чотири вершники апокаліпсису, сім печатей, сім сурем та інші), і одночасно непростим, а тому часто призабутим. Апокаліпсис св. Івана Богослова – це книга про Божественне провидіння і провадження людини й церковної спільноти до досконалості і спасіння. Останні розділи книги представляють візію Небесного Єрусалиму, тобто досконалу спільноту, до котрої прагнуть християни. Властиво, ця перспектива видалася нам неймовірно важливою в контексті двотижневої праці художників в Новиці», – йдеться у вступі до каталогу ікон, що постали на пленері.

Упорядники видання зазначають, що задумом організаторів Міжнародного іконописного пленеру в Новиці є створення художникам, що продовжують традицію східного сакрального мистецтва, можливості пошуку індивідуальної форми висловлювання: «Свої роздуми на тему Апокаліпсису митці представили за допомогою різних технік і культурних контекстів. Посеред творів, що постали на пленері побачимо ті, що виконані під впливом традиційної та народної ікони, а також модерного мистецтва, абстракції, мінімалізму і багатьох інших. Основною ціллю, що супроводжувала авторів презентованих творів, одначе, була спроба дійти до глядача з висловленим сучасною мовою посланням, що міститься в Книзі.»

Організаторами є Товариство друзів Новиці, Кафедра сакрального мистецтва Львівської національної академії мистецтв та братство «Сарепта».

Впродовж трьох тижнів від 14 жовтня по 4 листопада виставку робіт, що постали на пленері можна буде оглянути в Національному музеї у Львові імені Андрея Шептицького (пр. Свободи, 20).