Нова свята, блаженний мученик комунізму та інші декрети Дикастерії святих
  • Срд, 24/01/2024 - 19:28
Папа Франциск затвердив для проголошення чергові декрети Дикастерії в справах визнання святих, серед яких – визнання чуда за заступництвом блаженної, визнання мучеництва священика, вбитого комуністами, а також визннання геройського виміру чеснот кількох інших Слуг Божих.

Церква вже незадовго матиме нову святу та чергового мученика. В середу, 24 січня 2024 р., перед загальною аудієнцією, Папа Франциск надав аудієнцію кардиналові Марчелло Семераро, Префектові Дикастерії в справах визнання святих, під час якої затвердив для проголошення шість декретів цього відомства.

Свята, що присвятила життя підтримці священиків

Першим у переліку є декрет про визнання чуда за заступництвом канадської черниці блаженної Марі-Леоні Параді, засновниці Згромадження Малих Сестер Святої Родини, яка народилася 1840 року та переставилася до вічності 3 травня 1912 року. Вступивши до згромадження, членкині якого виконували служіння з ведення домашнього господарства в семінаріях та колегіях, згодом вона заснувала схоже згромадження, посвятивши своє життя тому, щоб матеріально й духовно підтримувати священиків, творячи на плебаніях та в семінаріях атмосферу життя Святого Сімейства з Назарету. Її беатифікацію 1984 року довершив святий Іван Павло ІІ під час відвідин Монреаля. Шлях до канонізації відкрило чудесне одужання новонародженої дівчинки від тривалої перинатальної асфіксії з поліорганною недостатністю та енцефалопатією, що сталося в Сен-Жан-сюр-Рішельє, Квебек, у 1986 році.

блаженна Марі-Леоні Параді

блаженна Марі-Леоні Параді

Мученик комуністичного переслідування в Польщі

Наступний декрет проголошує мучеництво Слуги Божого о. Міхала Рапача, польського дієцезіального священика, який народився 14 вересня 1904 року та був убитий з ненависті до віри 12 травня 1946. Коли після завершення другої світової війни в Польщі утвердився комуністичний режим під протекторатом Радянського Союзу, розпочалося переслідування віруючих і Церкви. Вночі 11 травня 1946 року до парафіяльного будинку вдерлися озброєні чоловіки, викравши священника, якого згодом убили неподалік у лісі. Отець Міхал усвідомлював небезпеку, яка йому загрожувала, аде залишився вірним своїм душпастирським обов’язкам з готовністю віддати життя за вірність Христові та Церкві.

о. Міхал Рапач

о. Міхал Рапач

Слуги Божі з геройським виміром чеснот

Інші чотири декрети визнають знаменують завершення дослідження життєвого шляху кандидатів на прославу, визнаючи, що вони жили християнськими чеснотами в геройський спосіб. Для проголошення їх блаженними потрібне чудо, отримане за їхнім заступництвом. В цьому переліку вірменський католицький єпископ Кюрег Ян Зограбян (1881-1974), іспанський священик Себастьян Хілі Вівес (1811-1894), італійський капуцин о. Джанфранко Марія Кіті (1921-2004) та італійська черниця Маддалена від святої Терези від Дитятка Ісуса Роза Вольпато (1918-1946).

єпископ Кюрег Ян Зограбян

єпископ Кюрег Ян Зограбян