Олександрійський Папа Тавадрос ІІ відслужить Божественну Літургію в катедрі Риму
  • Пон, 24/04/2023 - 18:21

В травні відзначається День дружби між коптами і католиками. З цієї нагоди Глава Коптської Православної Церкви Папа Олександрійський Тавадрос ІІ здійснить паломництво до гробу святого Петра.

Від 9 до 14 травня 2023 р. відбуватиметься візит до Риму коптського православного Патріарха Тавадроса ІІ, який збігатиметься зі відзначенням Дня коптсько-католицької дружби. Цей день відзначається 10 травня, бо саме 10 травня 1973 року відбулася історична зустріч у Ватикані Папи Римського Павла VI і Папи Олександрійського Шенуди ІІІ, які підписали спільну христологічну декларацію, яка згодом послужила взірцем для схожих декларацій з іншими давньосхідними православними Церквами, тобто тими, що визнають перші три вселенські собори. Так було покладено край півторатисячолітнім христологічним суперечкам після Халкедонського Собору. Також 10 травня 2013 року, всього кілька тижнів після обрання Папи Франциска, Тавадрос ІІ здійснив візит до Ватикану.

Програма візиту

Задля відзначення цих річниць Предстоятель Коптської Православної Церкви здійснить візит до Ватикану. Про значення та різні моменти цього візиту в інтерв’ю для Радіо Ватикану – Vatican News розповів о. Гіасинт Дестівель, OP, з Дикастерії сприяння єдності між християнами. Він зазначив, що першим актом візиту буде паломництво до гробу святого Петра. Наступного дня, 10 травня, Патріарх Тавадрос ІІ візьме участь у загальній аудієнції на площі Святого Петра, що стане нагодою для ширшого поширення інформації про День коптсько-католицької дружби. На четвер, 11 травня, запланована приватна зустріч з Папою Франциском, у рамках якої передбачено молитовний момент. Врешті, в неділю, 14 травня, Олександрійський Папа відслужить Божественну Літургію разом зі своїми вірними в базиліці святого Івана на Латерані.

В дусі екуменічних директив

У цьому контексті представник Дикастерії сприяння єдності християн пояснив, що використання катедрального собору Єпископа Риму було дозволене з огляду на історичний характер візиту та на кількість вірних, яких буде понад тисяча, адже в Італії проживає велика коптська діаспорі. Патріарх не служитиме на папському вівтарі. Отець Дестівель процитував 137-й пункт Екуменічних директив, у якому йдеться про те, що дієцезіальний єпископ може дозволити некатоликам користуватися католицькою культовою спорудою та священним посудом, коли вони не мають місця та речей для гідного звершення літургії. «Коптська православна Церква – це Апостольська Церква, у якій Католицька Церква визнає всі таїнства, з якою поділяє ту саму концепцію Євхаристії та Священства. Беручи до уваги особливий характер візиту, цей дозвіл також задуманий як жест братерства», – пояснив він.

Екуменізм крові

В рамках зустрічі з Папою відбудеться спільна молитва до мучеників. Працівник ватиканського екуменічного відомства нагадав, що коли 15 лютого 2015 року в Лівії вбито 21 коптського християнина, Папа Франциск сказав, що «це також наші мученики». Темою молитовного заходу, щоб відбудеться в каплиці Redemptoris Mater Апостольського палацу буде «екуменізм крові». «Для Папи Франциска кров мучеників є засівом єдності. Мученики вже об’єднані в небі, як повторює Папа, їх не вбивають через те, що вони католики, православні чи протестанти, а через те, що вони – християни. Отож, вони вже об’єднані в Божій славі, бо постраждали в ім’я Христа. Кров мучеників взиває голосніше від наших поділів», – підкреслив о. Гіацинт Дестівель.