Папа: Боже світло не сліпить, а допомагає усвідомити зло, щоб навернутися
  • Пон, 11/03/2024 - 11:23

Коментуючи перед проказуванням молитви «Ангел Господній» Христові слова про те, що Бог не послав Сина у світ, щоб судити світ, але щоби світ був спасенний через Нього, Папа Франциск заохотив просити в Господа благодаті дивитися на світ так, як Він дивиться на нас.

 

Всі ми помиляємося, і якби Господь використав знання нашого серця для того, щоб нас осудити, ніхто не міг би спастися. На цьому наголосив Папа Франциск, коментуючи перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 10 березня 2024 р., розповідь святого євангелиста Івана про розмову Ісуса з фарисеєм Никодимом, Його таємним учнем, що завершується ствердженням про те, що Христос прийшов у світ не для того, щоб засудити, а щоб спасти світ. Тож саме на цьому ствердженні Папа зосередив увагу паломників, які зібралися опівдні на площі Святого Петра у Ватикані.

Єпископ Риму зазначив, що у Євангеліях часто зустрічаємо Ісуса, «що викриває наміри людей, яких зустрічає», іноді демаскуючи їхню сповнену фальшем поведінку, як у випадку фарисеїв, іноді спонукаючи замислитися над життям, як у випадку жінки самарянки. «Перед Ісусом немає таємниць: Він читає серця», – сказав Папа, зазначаючи, що така здатність може лякати, адже якщо нею «користуватися в лихий спосіб, вона є загрозливою для людей». «Бо ніхто не є досконалим, ми всі – грішні, всі помиляємося, і якби Господь використав знання наших слабкостей, щоб нас осудити, ніхто не міг би спастися», – пояснив він, додаючи, що наш Бог не такий, Ісуса не цікавить «поставити нас перед трибуналом і виносити вердикти», Він хоче, «щоб ніхто не був втрачений».

«Погляд Господа на кожного з нас – це не яскравий маяк, який засліплює і ставить нас у складне становище, а лагідне сяйво доброзичливого світильника, що допомагає нам розгледіти в собі добро і усвідомити зло, щоб ми могли навернутися і зцілитися за підтримки Його благодаті», – підкреслив Наступник святого Петра.

Тож ще раз підкресливши, що Ісус прийшов не засуджувати, а спасти світ, Папа заохотив замислитися про те, як «часто, дуже часто ми засуджуємо інших, як же часто полюбляємо обмовляти, шукати плітки проти інших». «Просімо Господа, щоб Він дав нам усім оцей погляд милосердя, щоб ми дивилися на інших так, як Він дивиться на всіх нас», – закликав він, побажавши: «Нехай же Пресвята Марія допомагає нам прагнути добра одні одних».