Папа дітям, що готуються до Конфірмації: розповідайте всім всім про любов Ісуса
  • Суб, 27/01/2024 - 16:52
Зустрічаючись з підлітками, що готуються до прийняття Тайни Миропомазання, Святіший Отець заохотив їх пам’ятати та святкувати дату свого Хрещення, а також розповідати всім, як «добре бути з Ісусом, бо Він любить нас і завжди чекає на нас».

В суботу, 27 січня 2024 року, Папа Франциск зустрівся з групою підлітків, що приготовляються до Тайни Миропомазання, із Архидієцезії Барі-Бітонто, що в італійському регіоні Пулья. Їх супроводжував місцевий архиєпископ Джузеппе Сатріано, а також батьки, родичі та катехити.

Заохочення відзначати дату Хрещення

У своєму слові Святіший Отець пояснив дітям, що вони готуються до прийняття Таїнства Миропомазання, яке ще називають конфірмацією, адже воно підтверджує дар і зобов’язання, прийняті під час Тайни Хрещення. Отож, Папа запитав: «Хто з вас знає дату свого Хрещення? Хто пам’ятає її? Давайте подивимось... не тільки діти, але й батьки та катехити, бо вони теж могли забути! Підніміть руку, якщо ви знаєте дату свого Хрещення...», – запросив Святіший Отець. Відтак, він заохотив тих, хто не знає або не пам’ятає дати Хрещення, «запитати батьків та хресних батьків: “Яким був день мого хрещення?”, і ніколи не забувати про це», наголосивши, що дату Хрещення «потрібно святкувати щороку, як другий день народження!», відзначивши його з «тортом зі свічками». «Кажу вам це, однак, не жартома, а тому, що дата нашого Хрещення – це справді дуже важлива дата! Бо в цей день ми народилися для християнського життя, для життя в Ісусі, яке триває вічно, воно вічне!» – вів далі Папа, зазначивши, що тоді ми «увійшли у велику родину Церкви, і Святий Дух оселився в нас і більше ніколи не залишає нас», підкресливши, що в ньому «ми отримали найбільшу спадщину, яка існує: Рай!».

Завдання проповідувати Ісуса та Євангеліє

Святіший Отець підкреслив, що Хрещення є величезним даром. А в момент Миропомазання «все це підтверджується, тобто стає стійкішим, міцнішим». «Завдяки кому?» – запитує Папа. «Насамперед Святому Духові, Який оновлює нас своїми дарами; відтак Церкві, яка доручає нам завдання проповідувати Ісуса і його Євангеліє; і, нарешті, нам самим, які приймають цю місію як особисте зобов’язання, як виконавці, а не спостерігачі», – відповів він.

Наслідувати приклад блаженного Карла Акутіса

У цьому контексті Папа нагадав присутнім приклад «дуже особливого хлопця», а саме Карло Акутіса. Він розповів, що Карло жив у Мілані, але, «на жаль, він помер дуже молодим, у 2006 році, коли йому було лише 15 років, але у своєму житті він зробив багато прекрасних речей». За словами Єпископа Риму, блаженний Акутіс «був дуже захоплений Ісусом; і оскільки він дуже добре орієнтувався в інтернеті, то використовував його для служіння Євангелію, поширюючи свою любов до молитви, свідчення віри і милосердя щодо інших».

Наступник святого Петра наголосив на трьох важливих речах, якими Карло Акутіс жив з великою відданістю: молитва, свідчення і милосердя. Папа відзначив, що він «проводив багато часу з Ісусом, особливо під час Святої Меси, яку відвідував щоденно, і молився перед кивотом, а потім проголошував усім словами і жестами любові, що Бог любить нас і завжди чекає на нас».

Прийти до Ісуса та зустрітися  Ним

Отож, наближаючись до дня Миропомазання, Папа заохотив підлітків «прийти до Ісуса, зустрітися з Ним, а потім розповісти всім, що добре бути з Ісусом, бо Він любить нас і завжди чекає на нас!». Святіший Отець закликав їх «нести це послання всім: не тільки словами, але, перш за все, вчинками любові: допомагати іншим, особливо тим, хто цього найбільше потребує».