Папа: для боротьби зі злочинністю потрібна співпраця всіх секторів суспільства
  • Втр, 26/03/2024 - 14:50

Папа Франциск звернувся зі словами до мешканців аргентинського міста Росаріо, що страждає від спалаху насильства, пов’язаного з бандитизмом і наркоторгівлею.

 

«Блаженні миротворці», – цим блаженством, яке записане на сторінках Євангелії від Матея, Папа Франциск розпочинає свої думки, якими за посередництвом відеопослання ділиться із мешканцями аргентинського міста Росаріо, що переживає безпекову кризу, спричинену організованою злочинністю та наркоторгівлею.

«І під час кризи, подібної до тієї, яку переживає місто Росаріо, ми розуміємо необхідність присутності сил безпеки для підтримання спокою в громаді. Однак ми знаємо, що шлях до миру вимагає комплексних і цілісних відповідей, у співпраці з усіма інституціями, які складають життя суспільства. Необхідно зміцнювати громаду», – стверджує Святіший Отець, переконаний у тому, що «кожен народ має у собі засоби, щоби здолати все те, що чинить замах на його цілісність, на його найслабших», а тому «жодна особа доброї волі» не може почуватися звільненою від обов’язку дбати про це.

Наново переглянути політику

Папа стверджує, що «без спільництва політичного, судового, економічного, фінансового секторів та поліції» не було б можливим дійти до такої ситуації. Це означає, що потрібен новий погляд на політику, всі сектори якої «покликані пройти великий шлях консенсусу та діалогу, щоб розробляти закони та державну політику, які супроводжуватимуть процес відновлення соціальної структури», а змінність влади повинна підтримувати тяглість процесів змін. І якщо йдеться конкретно про цю проблему, «потрібно працювати не лише з “пропозицією”, але й також щодо “попиту” на наркотики». «Мовчання держави у цій сфері лише справляє враження природності та сприяє популяризації вживання наркотиків і їхній комерціалізації», – наголошує Наступник святого Петра, додаючи, що в такому контексті необхідно, щоб «щоб демократична система наглядала за інституцією правосуддя, щоб воно могло бути незалежним, щоб розслідувати мережі корупції та відмивання грошей, які сприяють просуванню наркоторгівлі».

Роль приватного сектору

Але в своїх роздумах Наступник святого Петра говорить не тільки про відповідальність інституцій. Якщо можемо говорити, що «підприємець є фундаментальною постаттю будь-якої доброї економіки», через що «неможлива добра економіка без доброго підприємця», так само можна сказати, що «без спільництва з боку приватного сектору неможлива лиха економіка». «Тому перед підприємницьким сектором стоїть велике завдання – не лише запобігати співпраці з мафіозними організаціями, але й бути соціально активними», – наголошує він, підкреслюючи, що «мир вимагає креативності та зусиль з боку всіх, хто має дар ініціативності та інновацій».

Будувати спільноту

Зважаючи на те, що в будь-якій мафіозній структурі вбогі стають «матеріалом одноразового вжитку», Папа закликав об’єднувати зусилля для того, щоб запропонувати спільнотний простір у неблагополучних районах, створюючи умови для того, щоби «діти, підлітки й молодь мали цілісний людський розвиток», щоб могти здобути «краще майбутнє, ніж те, що мали їхні батьки та діди». «Всі ми – соціальні, громадські та релігійні інституції – повинні об'єднатися, щоб робити те, що ми вміємо найкраще: творити спільноту», – наголошує Святіший Отець, переконаний, що Росаріо «може розраховувати на велике багатство інституцій на служінні іншим».

Близькість Церкви

Врешті, Наступник святого Петра наголошує на тому, що Церква, як мати, завжди покликана «духовно та органічно супроводити сім’ї жертв, які втратили життя з причини насильства, супроводжувати хворих, тих, хто потрапив у тенета залежності та їхні родини, супроводжувати тих, хто перебуває у в'язниці, а згодом потребує шляхів реінтеграції, супроводжувати тих, хто живе в ситуаціях надзвичайної вразливості». Він підкреслює, що місцем, через яке Церква виявляє свою близькість, є парафія, спільнота, «в якій усі можуть почуватися любленими». «Для багатьох беззахисних дітей, підлітків і молодих людей вона, можливо, стане єдиним досвідом сім'ї, який вони матимуть змогу пізнати. У такі часи любов, милосердя будуть найбільш виразним звіщенням Євангелія для суспільства, яке відчуває загрозу», – підсумовує Папа.