Папа: допомога ближньому виявляє життя в діяльній любові
  • Суб, 06/01/2024 - 10:35

Зустрічаючись із делегаціями кооперативу «UNICOOP Firenze» та фундації «Серце, яке м’якне», Святіший Отець підкреслив духовний вимір допомоги ближнім.

У п’ятницю, 5 січня 2023 р. Папа Франциск прийняв на аудієнції кооператив «UNICOOP Firenze» та створену ними фундацію «Серце, яке м’якне». У своєму слові Святіший Отець зосередився на спільній місії цих двох організацій.

Приклад Бога, Який виявив близькість до людини

Спрямовуючи свою думку до Богоявлення, Папа зазначив, що ця урочистість показує, як Господь применшив себе самого (пор. Фил. 2,6-7), виявивши нам свою близькість та показавши шлях до зустрічі з Ним. «І цей духовний контекст є також важливим для вашої діяльності, яка протягом 50 років, як кооператив, і більше десяти років, за час існування фундації, спрямована на найбільш потребуючих людей, в різних сферах служіння», – сказав він.

Звертаючи увагу на назву фундації – «Серце, яке м’якне», Святіший Отець вказав на шлях, який покликаний формувати «серце тілесне» замість «кам’яного серця» (пор. Єз. 36,26). «Розглядаючи з самого початку захист прав споживачів понад суто комерційний аспект, ви прийшли до розуміння фундаментального людського виміру: допомогти кожній людині зробити щось для інших означає жити любов’ю, діяльною любов'ю» – зазначив Папа, додаючи про важливість мови рук, які будуть на служінні серця і розуму.

Захист гідності, який збагачує всіх

Святіший Отець зауважив, що захищати добро людини означає не лише дбати про якісь її галузеві інтереси, але й «сприяти її повній реалізації та гідності». За його словами, захищаючи гідність людини, допомога іншим «не зводиться до простої філантропії», а уможливлює «взаємне збагачення» потребуючих і тих, хто має більше можливостей для допомоги, створюючи модель захисту задля побудови «доброчесних стосунків взаємної підтримки». «Продовжуйте орієнтуватися у своїй діяльності на всебічний розвиток особи, на зростання спільноти через обмін ресурсами та вміннями, на інклюзію, цінуючи те, що вносить кожна людина, для добра всіх», – побажав він.

На завершення Папа Франциск подякував членам кооперативу та фундації за їхню діяльність в Італії та за кордоном, «зокрема, в цей драматичний час, на підтримку стражденної України: це жахливо, що там відбувається!» – сказав він.