Папа: Корисно відвідати подумки порожній Ісусів гріб
  • Пон, 22/04/2019 - 18:02

Зустрічаючись з прочанами на другий день пасхальних свят, Святіший Отець заохотив вірних бути радісними свідками перемоги Божої любові над гріхом і смертю.

Ми покликані особисто зустрітися з Ісусом та стати Його свідками й вістунами. Про це нагадав Папа Франциск, промовляючи перед проказуванням молитви «Царице неба» до паломників, які на другий день великодніх свят, у понеділок, 22 квітня 2019 р., зібралися на площі Святого Петра у Ватикані.

По-людськи немислиме стало дійсністю

Святіший Отець вказав на те, що сьогодні й протягом цього тижня в літургії, а також і в житті, відлунює пасхальна радість Ісусового воскресіння, події, яку ми спогадували в богослуженнях неділі Пасхи. Зокрема, під час Пасхального чування прозвучали слова ангелів, звернені до жінок біля порожнього Христового гробу: «Чому шукаєте живого між померлими? Його немає тут, Він воскрес».

«Христове воскресіння становить найвражаючішу подію людської історії, яка підтверджує перемогу Божої любові над гріхом і смертю й закладає міцний, немов скеля, фундамент під нашу надію на життя. Те, що по-людському було немислимим, сталося: Ісуса з Назарету Бог воскресив, визволяючи його від болі смерті (Ді 2,22.24)», – підкреслив Наступник святого Петра.

Перші благовісниці

Папа запросив слухачів зупинити свій погляд на розповіді святого євангелиста Матея про те, як воскреслий Ісус явився при порожньому гробі жінкам. За його словами, «нам буде корисно навідатися в думках до порожнього Ісусового гробу». Бачимо жінок, сповнених страхом і радістю, які поспішають, щоби принести апостолам вістку про те, що гробниця порожня. І саме в цей момент перед ними з’явився Ісус.

«Вони доторкнулися до Нього. Це не був привид, це був живий Ісус в тілі. Це був Він. Ісус прогнав з їхнього серця страх і ще більше заохотив їх звістити братам про те, що сталося. Всі Євангелії, – зауважив Святіший Отець, – підкреслюють роль жінок, Марії Магдалини й інших, як перших свідків воскресіння. Сповнені страху чоловіки перебували зачинені в світлиці Тайної вечері. Петро та Іван, попереджені Магдалиною, лише зробили коротку вилазку, під час якої констатують, що гробниця відкрита і порожня. Але саме жінки першими зустріли Воскреслого та рознесли вістку про те, що Він живий».

У Ньому й ми воскресли

«Сьогодні, дорогі брати й сестри, – вів далі Папа, – також і для нас наново звучать слова Ісуса, звернені до жінок: “Не бійтеся. Ідіть і звістіть…”. Після обрядів Пасхального Тридення, завдяки яким ми наново пережили таємницю смерті й воскресіння нашого Господа, тепер очима віри споглядаємо Його воскреслого і живого. Також і ми покликані особисто зустрітися з ним та стати Його вістунами та свідками».

«Христос, моя надія, воскрес!». У світлі цих слів з літургії, які повторюються цими днями, Святіший Отець підкреслив, що в Ісусі «також і ми воскресли, переходячи від смерті до життя, від рабства гріха до свободи любові». Тож слід дозволити на те, щоб і нас досягнуло «втішаюче послання Пасхи», щоб нас огорнуло «славне світло, що розсіває темряву страху й смутку».

Розпізнати Його поруч з нами

За словами Папи, воскреслий Ісус прямує поруч з нами. Він являється тим, «які призивають Його та люблять», насамперед, у молитві, але також і серед простих щоденних радощів, «прожитих з вірою та вдячністю». «Можемо відчути Його присутність, поділяючи хвилини щирості, гостинності, дружби, споглядання природи. Нехай же цей день свята, в якому звичним є трохи насолодитися розвагами й безкорисливістю, допоможе нам відчути присутність Ісуса», – побажав Святіший Отець, підсумовуючи:

«Просімо в Пречистої Діви Марії змогти черпати повні пригорщі миру й спокою, що є дарами Воскреслого, щоб ділитися ними з братами й сестрами, особливо з тими, які найбільше потребують розради та надії».

Святкові побажання
Папа очолив проказування молитви «Царице Неба», яка до урочистості П’ятидесятниці замінює молитву «Ангел Господній», та уділив своє Апостольське благословення, після чого звернувся із закликом, присвяченим подіям на Шрі-Ланці, складаючи співчуття постраждалим від терактів і місцевій церковній спільноті, рішуче засудивши явище тероризму.

Завершуючи зустріч з прочанами, Святіший Отець побажав кожному «з вірою прожити ці дні Октави Пасхи, під час якої триває спогадування Христового Воскресіння». «Використовуйте кожну добру нагоду для того, щоби бути свідками радості й миру воскреслого Господа», – закликав він, нагадавши, за своїм звичаєм, не забувати молитися за нього.