Папа нігерійській громаді Риму: будьте відкритими, «ні» ізоляціонізмові
  • Пон, 25/03/2024 - 13:18
Приймаючи представників нігерійської громади Риму, Папа Франциск поділився з ними думками про вдячність Богові за покликання, багатство культурного розмаїття та про важливість діалогу.
 

Власна культура – це цінний дар, але призначений не для того, щоб заздрісно берегти його, а для того, щоб ним ділитися з іншими. Про це говорив Папа Франциск представникам нігерійської громади Риму, приймаючи їх на аудієнції в понеділок, 25 березня 2024 року. Як відправну точку для своїх роздумів він обрав той факт, що на цей день припадає урочистість Благовіщення, яка, однак, з огляду на початок Великого тижня, в Церкві латинського обряду переноситься на інший день. «Ці дві реальності, перша з яких нагадує нам про Господнє Втілення, а друга вводить нас у пасхальні таїнства спасіння, показують нам, що Слово стало тілом і оселилося між нами (пор. Ів 1,14), що Слово жило, померло і воскресло, щоб принести примирення та мир між Богом і людством», – сказав Святіший Отець, зазначивши, що в цьому контексті хоче зупинитися на трьох елементах – вдячності, багатстві в розмаїтті та діалогові.

Кожен послідовник Ісус покликаний бути учнем-місіонером

У контексті роздумів про вдячність Папа подякував гостям за те все, що вони зробили і роблять для того, щоб свідчити «радісне євангельске звіщення». «Я також єднаюся з вами у вдячності Всемогутньому Богові за численних молодих нігерійців, які дослухалися до Господнього заклику до священства та богопосвяченого життя і з великодушністю, смиренням та наполегливістю відгукнулися на нього», – сказав він, зауваживши, що кожному послідовникові Ісуса, відповідно до особливого покликання, ввірено завдання «служити Богові та ближньому в любові, уприсутнюючи Христа в житті братів і сестер». З цього випливає побажання «завжди бути учнями-місіонерами, вдячними Господеві» за те, що вибрав нас іти за Ним і послав ревно проголошувати нашу віру, роблячи внесок «у будування справедливішого та більш людяного світу».

 

Будувати інклюзивну родину

Другим аспектом, який виокремив Наступник святого Петра, є багатство розмаїття. Він підкреслив, що різноманітність етносів, культурних традицій і мов Нігерії «є не проблемою, а даром, який збагачує Церкву та все суспільство, сприяючи поширенню цінностей взаєморозуміння та співіснування». «Я сподіваюся, що ваша спільнота тут, у Римі, приймаючи і супроводжуючи нігерійських та інших віруючих, завжди уподібнюватиметься до великої інклюзивної родини, де всі можуть розвивати свої різні дари і таланти, які є плодами Святого Духа, щоб підтримувати і зміцнювати один одного в хвилинах радості і смутку, успіху і труднощів. Таким чином, ви зможете посіяти насіння соціальної дружби та гармонії для теперішніх і майбутніх поколінь», – сказав Папа, застерігаючи від небезпеки замкнутості, племінного ізоляціонізму. «Не слід замикатися у своїй культурі. Це правда, що власна культура є даром, але він не призначений для того, щоб закривати його, а для того, щоб дарувати», – наголосив він.

Звіщати милосердя

Врешті, якщо йдеться про діалог, Святіший Отець згадав про те, що багато частин світу переживають періоди конфліктів і страждання, й також Нігерія переживає період труднощів. «Запевняючи вас у моїх молитвах за безпеку, єдність та духовний і економічний прогрес вашої країни, я заохочую всіх сприяти діалогові та слухати один одного з відкритим серцем, не виключаючи нікого за політичними, соціальними чи релігійними ознаками», – сказав він, закликавши також «бути благовісниками великого Господнього милосердя, докладаючи зусилля на користь примирення між усіма вашими братами й сестрами, роблячи внесок у полегшення тягарів убогих і найбільш потребуючих, засвоюючи Божий стиль», яким є «близькість, співчуття та лагідність».

«Дорогі друзі, – підсумував Святіший Отець, – ще раз дякую вам за вашу присутність у цьому місті, у серці Церкви. Це провидіннa благодать, яка дає вам можливість поглибити усвідомлення свого хрещального покликання завжди жити як вірні учні Господа, посвятитися служінню Богові та його святому людові з милосердною любов'ю, якої від нас вимагає Ісус, а також вшанувати багатство вашої неповторної спадщини як нігерійців».