Папа: передавання віри потребує її свідчення в сім’ях та християнських громадах
  • Птн, 15/03/2024 - 19:21

Приймаючи на аудієнції учасників пленарної асамблеї Дикастерії у справах Євангелізації, Святіший Отець наголосив на феномені секуляризації, яка є нагодою для осмислення та надання ефективної відповіді через свідчення віри та катехизацію.

У п’ятницю, 15 березня 2024 р., Папа Франциск прийняв на аудієнції учасників пленарної асамблеї Відділу загальних питань євангелізації в світі Дикастерії у справах Євангелізації. У своєму слові, яке він через застуду доручив прочитати монсеньйору Філіппо Чампанеллі з Державного Секретаріату, Святіший Отець вказав на деякі виклики, що стоять перед євангелізацією.

Зустріч, яка поглиблює віру

На початку Папа звертає увагу на феномен секуляризму, який створив багато труднощів у деяких локальних Церквах: від втрати почуття приналежності до християнської спільноти, до байдужості щодо віри. «Це серйозні проблеми, з якими багатьом братам і сестрам доводиться стикатися щодня, але ми не повинні падати духом. Секуляризм вивчався і про нього написані гори сторінок. Ми знаємо, до яких негативних наслідків він призвів, але це сприятливий час для того, щоб зрозуміти, яку ефективну відповідь ми покликані дати молоді, щоб вони змогли відновити сенс життя. Заклик до автономії особи, висунутий як одна з вимог секуляризму, не можна теоретизувати як незалежність від Бога, бо саме Бог гарантує свободу особистої дії», – зазначає він.

За словами Святішого Отця, велике завдання полягає в тому, щоб зрозуміти, як подолати розрив, який стався в передачі віри, відновлюючи ефективний зв'язок із сім'ями та формаційними центрами. «Віра у Воскреслого Господа, яка є серцем євангелізації, для того, щоб її передавати, вимагає значущого досвіду, пережитого в сім'ї і в християнській громаді як зустріч з Ісусом Христом, яка змінює життя, – підкреслює Папа. – Без цієї зустрічі, реальної та екзистенційної, людина завжди буде піддаватися спокусі зробити віру теорією, а не свідченням життя». Крім того, Святіший Отець вказує на важливість передавати віру на ниві катехизації.

Боже милосердя як невід’ємна частина життя Церкви

Наступний важливий аспект, який виокремлює Наступник святого Петра, стосується духовності милосердя як фундаментального змісту євангелізації. «Боже милосердя ніколи не вичерпується, і ми покликані свідчити про нього і робити так, щоб воно, так би мовити, циркулювало в жилах тіла Церкви. Бог є милосердя: це постійне послання з новою силою і в нових формах відновив для Церкви і людства на початку третього тисячоліття святий Іван Павло ІІ», – пригадує він. У цьому контексті Папа виокремив також великодушне служіння Місіонерів Милосердя. «Коли євангелізація здійснюється за допомогою помазанням миром і стилю милосердя, серце людини стає відкритішим до навернення. Ми торкаємося того, чого, як нам здається, потребуємо найбільше, а саме чистої, безоплатної любові, яка є джерелом нового життя», – зауважує Папа Франциск.

Приготування до Ювілейного року

Наступник апостола Петра поділився новиною, що за кілька тижнів буде опубліковано Апостольський лист з офіційним проголошенням Святого року 2025, організацію якого він доручив Дикастерії у справах євангелізації. «І не забуваймо, що цей рік перед Ювілеєм присвячений молитві. Нам потрібно наново відкрити для себе молитву як досвід перебування в присутності Господа, відчуття того, що Він нас розуміє, приймає і любить», – зазначає Святіший Отець, додаючи, що школою для молитви для нас слугують також Богородиця і святі.