Папа: передавати інформацію без упереджень та поспішних висновків
  • Суб, 23/03/2024 - 12:32
Зустрічаючись із керівниками та працівниками суспільного італійського мовника «RAI», Святіший Отець зосередився на елементі служіння та суспільному вимірі комунікації.
 

«Сімдесят років телебачення, сто років радіо: подвійний день народження, який, з одного боку, запрошує вас озирнутися назад, на вашу історію, так переплетену з історією Італії, а з іншого – спонукає вас дивитися вперед, у майбутнє, на роль, яку ви відіграватимете у час, який ще тільки будується, де кожне життя дедалі більше пов'язане з іншими у глобальному масштабі», – такими словами Папа Франциск звернувся до керівників та працівників суспільного мовника Італії «RAI», приймаючи їх на аудієнції у суботу, 23 березня 2024 р. Суспільне мовлення Італії бере свій початок від 1924 року, коли було засновано радіостанцію «Італійська спілка радіомовлення».

 

Служіння для спільного блага

Говорячи про ювілей компанії, Святіший Отець відзначив її важливу роль у процесі суспільних змін. «Медіа, по суті, впливають на нашу ідентичність, як на краще, так і на гірше. І в цьому полягає сенс суспільного служіння, яке ви виконуєте», – сказав він, наголошуючи на ролі служіння. За його словами, слово служіння часто інструменталізують, плутаючи посвяту із корисливістю. «В інформаційній сфері служіння по суті означає пошук і просування правди, наприклад, шляхом протидії поширенню фейкових новин і підступних планів тих, хто прагне впливати на громадську думку в ідеологічному ключі, брешучи і руйнуючи соціальну тканину», – зауважив Папа.

Він також наголосив на служінні, яке робить вагомий внесок у правду та спільне благо. «Це означає, знову ж таки, служити праву громадян на коректну інформацію, передану без упереджень, не робити поспішних висновків, а приділяти необхідний час для розуміння і роздумів, а також боротися з когнітивним забрудненням, адже інформація також має бути “екологічною”», – зазначив Святіший Отець.

Поважати інших, не нав’язуючи

Папа Франциск вказав на те, що істина є «симфонічною», і її можливо найкраще осягнути, «навчившись слухати розмаїття голосів», наче в хорі. Водночас служіння у сфері медіа також означає «гарантувати плюралізм, який поважає різні думки та джерела», без нав’язування. «Повага до сумління інших, в якій відображається сам Божий образ (пор. Бут 1,26-27), дозволяє лише запропонувати істину іншим, які потім несуть відповідальність за її прийняття», – зазначив Святіший Отець, наводячи слова Папи Івана Павла ІІ.

За словами Наступника апостола Петра, плюралізм у громадському служінні стосується також мов комунікації у вигляді кіно, художньої літератури, телесеріалів, культурно-розважальних програм, програм для дітей тощо. «У зв'язку з цим, у наш час, багатий на технології, але часом бідний на людяність, важливо сприяти пошуку краси, ініціювати динаміку солідарності, берегти свободу, працювати так, щоб кожне мистецьке вираження допомагало кожній людині піднятися, замислитися, розчулитися, посміхнутися і навіть заплакати від розчулення, віднайти сенс життя, перспективу добра, сенс, який не полягає в тому, щоб скоритися найгіршому», – сказав Папа Франциск.

 

Пропонувати якісну інформацію для всіх

Торкаючись суспільного аспекту служіння у сфері телебачення й радіо, Святіший Отець підкреслив працю на користь спільного блага, враховуючи та даючи голос , зокрема, останнім та відкинутим. «Це також означає покликання бути інструментом зростання знань, входити в суть справ, спонукати людей до роздумів, а не до відчуження, відкривати нові погляди на дійсність, а не підживлювати бульбашки самодостатньої байдужості, виховувати молодь мріяти про велике, з розумом та відкритими очима», – підкреслив Папа. У цьому контексті він звернув увагу на сферу технологій, щоб пропонувати моделі етичного регулювання для обмеження дискримінаційних і соціально несправедливих наслідків систем штучного інтелекту.

«Ви не повинні гнатися за рейтингами на шкоду якості контенту: йдеться радше про те, щоб за допомогою вашої пропозиції сформувати широкий попит на якість. Зрештою, комунікація, саме тому, що вона є діалогом на благо всіх, може також відігравати фундаментальну роль у наш час у переплетенні важливих суспільно-життєвих цінностей, таких як громадянська позиція та участь», – сказав на завершення Святіший Отець.