Папа представникам уряду Італії на місцях: громадський порядок потребує законності й людяності
  • Пон, 11/12/2023 - 15:37

Приймаючи італійських префектів, Папа Франциск подякував їм за зусилля, що проявляються, зокрема, в дбанні про громадський порядок, реагуванні на стихійні лиха та в належному доланні викликів, пов’язаних з міграцією.

У понеділок, 11 грудня 2023 р., Папа Франциск прийняв на аудієнції італійських префектів. Йдеться про державного службовця в італійській системі влади, який є представником уряду на місцях. Зустріч відбулася через кілька днів після літургійного спомину святого Амброзія, Небесного покровителя префектів. Промовляючи до гостей, Святіший Отець навів слова цього святого, який казав: «Ви думаєте: часи лихі, часи важкі, часи складні. Живіть добре і ви зміните часи».

«Ці слова можуть також стосуватися суті вашого служіння: забезпечення того, щоб мешканці ввірених вам територій могли "жити добре". Виконуючи це завдання, ви виступаєте посередником між державою і територією, постійно пов'язуючи ціле з частинами, центр з периферією, загальне благо з увагою до окремої людини», – сказав Папа, зупинившись на деяких викликах, які стоять перед префектами.

Громадський порядок

Святіший Отець зазначив, що «пріоритетним і найделікатнішим аспектом» їхньої праці є дбання про громадський порядок, оскільки це вимагає, часто в непередбачуваних ситуація, «поєднувати пошану до закону з уважністю до людяного». «Разом законність і гуманність, щоб надати положенням необхідне застосування і в той же час з належною повагою ставитися до тих, хто помиляється, поєднуючи захист жертв зі справедливим ставленням до винуватців», – сказав він, нагадуючи також і про те, що «неможливо підтримувати громадський порядок без внутрішнього та особистого порядку».

Критичні явища в довкіллі

Наступний аспект випливає із пов’язаності префектів з конкретними територіями, що стало для Папи спонукою згадати про гідро-геологічні проблеми, які хоч і не входять до їхньої безпосередньої компетенції, проте стосуються всіх. Він згадав про стихійні лиха, які в цей період торкнулися деяких італійських регіонів. «Саме за таких обставин ми змогли захопитися, поза безплідною полемікою, найкращими якостями італійського народу, який, особливо в складних ситуаціях, вміє зразково об'єднуватися, поєднуючи старанність інституцій із відданістю громадян. Саме на вас лягло завдання якнайкраще розпорядитися наявними ресурсами та об'єднати зусилля державних і приватних структур», – зазначив він, наголошуючи на невідкладності та важливості поєднувати зусилля, щоб «вчасно та далекоглядно захистити наш спільний дім».

Міграційні потоки

Третім завданням префектів, яке виокремив Папа, є управління на місцевому рівні мігрантськими потоками, що також є «нелегким завданням», оскільки йдеться про піклування про «часто поранених, беззахисних, розгублених людей, які пережили жахливі травми». «Це обличчя, а не цифри: люди, яких не можна просто класифікувати, а потрібно обійняти; брати і сестри, яких потрібно вирвати зі щупалець злочинних організацій, здатних безжально спекулювати на їхній біді», – сказав Святіший Отець, вказуючи на «важке завдання» організувати прийняття, що ґрунтуватиметься на «інтеграції на конструктивному включенню в місцевий соціум». Він також нагадав, що добра інтеграція мігрантів є допомогою в доланні викликів, пов’язаних із демографічною кризою.