Папа призначив Єпарха Пармської греко-католицької єпархії в США
  • Чтв, 31/08/2023 - 15:06

Після піврічної вакантності, Пармська греко-католицька єпархія у США, що входить до Піттсбургської Митрополії візантійського обряду, отримала Правлячого Архиєрея.

У четвер, 31 серпня 2023 р., у Ватикані повідомлено про те, що Папа Франциск призначив Єпархом Пармської греко-католицької єпархії у США всечесного о. Роберта Марка Піпту з клиру Фенікської єпархії Покрова Пресвятої Богородиці, дотеперішнього ректора візантійсько-католицької семінарії святих Кирила й Методія в Піттсбурґу.

Згадана єпархія входить до Піттсбургської Митрополії візантійського обряду в США, що об’єднує вірних, які належать до мукачівської греко-католицької традиції, започаткованої Ужгородською Унією 1646 року. Вона стала вакантною після того, як 23 січня 2023 р., у Ватикані було повідомлено про те, що Папа Франциск призначив тодішнього Єпарха Пармської греко-католицької єпархії у США владику Мілана Лаха, ТІ, Єпископом-помічником Братиславської греко-католицької єпархії в Словаччині.

Біографія владики-номіната

Владика-номінат Роберт Марк Піпта народився 7 квітня 1967 року в Каліфорнії. Після навчання у Каліфорнійському Університеті, 1990 року вступив до семінарії святих Кирила і Методія в Піттсбурґу. Після завершення богословських студій 1994 року рукоположений у пресвітери для єпархії Пресвятої Богородиці у Феніксі. Виконував різні служіння, а 2014 року став ректором семінарії святих Кирила і Методія.