Папа Римський поки не планує візит в Україну, - посол при Ватикані
  • Птн, 15/12/2023 - 11:30

Папа Римський Франциск поки не планує відвідувати Україну, він хоче дочекатися моменту, коли його візит стане символом припинення війни.

Про це в інтерв'ю Українському Радіо розповів Надзвичайний і Повноважний Посол України при Ватикані Андрій Юраш, передає Укрінформ.

"Особисто мені він (Папа Франциск - ред.) сказав, що він хоче дочекатися моменту, коли його візит стане символом припинення війни. Оскільки на даний момент він не бачить можливості зреалізувати це завдання, тому він хоче відтермінувати. Але при кожній нагоді декларує, що щойно складуться обставини, він відвідає нашу державу", - сказав Юраш.

Дипломат роз'яснив позицію Апостольської столиці стосовно війни в Україні і запевнив, що за останній рік її риторика помітно еволюціонувала. Святий Престол зосереджує свою діяльність на практичній допомозі українцям, зокрема, у питаннях повернення військовополонених і викрадених українських дітей, вивезених у Росію та Білорусь.

"Святий Престол бачить себе одним із ключових гравців саме в цій площині – в гуманітарному вирішенні проблематики військовополонених і дітей", – наголосив Юраш.

Так, кілька тижнів тому було звільнено українського юнака, 17-річного мешканця Маріуполя, який задекларував бажання повернутися. Ця операція була успішно завершена за безпосереднього сприяння Ватикану.

Щодо позиції Папи стосовно війни в Україні Юраш зазначив, що потрібно бачити всі моменти, які визначають позицію Апостольської столиці та Папи стосовно всіх конфліктів такого типу. "Папа – фігура, яка об'єднує два начала – політика і глави церкви. Тому на будь-які його дефініції в суто політичній площині величезного впливу завдають його світоглядні моменти, а також базові моменти релігійної доктрини. Відповідно, в балансуванні оцих підходів і формується позиція понтифіка стосовно війни в Україні", - пояснив Посол.

Водночас Юраш зауважив, що імідж Папи сьогодні можна окреслити як "людини, церковного діяча, політика, який пригортає, умовно кажучи, Україну". "Це образ, який, на моє переконання, без жодних застережень, без жодних лапок, дефініює позицію Святого Престолу стосовно війни в Україні. Однозначна підтримка і співпережиття, надання будь-якої можливої допомоги, зокрема, і в сенсі лікування дітей, прихистку багатьох дорослих, які прибули зараз в Італію, рятуючись від війни", - сказав Посол України у Ватикані. Як приклад він навів дитячу лікарню у Римі "Bambino Gesù" (Дитятка Ісуса), яку фінансово підтримує Папа. Від початку війни у цій лікарні безкоштовно пролікувалися більше 2 тисяч дітей.

Андрій Юраш також розповів, що Посольство України звернулося до Апостольської столиці з проханням минулого літа допомогти оздоровити українських дітей з багатодітних сімей, із прифронтової зони. І цього літа Єпископська конференція Італії абсолютно безкоштовно оздоровила в різних регіонах країни більше 700 українських дітей.

Окрім того, Посол відзначив важливість спеціальної місії Папи Франциска стосовно України, яку він доручив кардиналу Маттео Дзуппі, та висловив сподівання, що Святий Престол посилить позицію, яка буде зорієнтована на усвідомлення і донесення реалій української трагедії до інших світових лідерів і держав.

Юраш також відзначив, що у своїх промовах щонеділі і щосереди Папа Франциск обов'язково згадує Україну. "Мені здається, що жоден світовий лідер стільки не згадав Україну, і не нагадав усім про потребу підтримувати стражденну Україну. Папа навіть змоделював термін "мученицька Україна" – це фраза, з якою він кожного разу, закінчуючи промову, просить не забувати про нашу державу", - сказав Посол України у Ватикані.