Папа: сексуальне виховання повинно бути вільним від ідеологій
  • Втр, 29/01/2019 - 17:45

Сексуальне виховання має бути вільним від «ідеологічної колонізації»: Папа Франциск наголосив на цьому під час прес-конференції, що відбулася на борту літака по дорозі з Панами до Риму.

Панамський журналіст звернув увагу Папи на те, що в Центральній Америці надзвичайно високий показник ранніх вагітностей, і в одній тільки Панамі минулого року їх налічувалося десять тисяч. Багато хто звинувачує в цьому Католицьку Церкву, яка нібито виступає проти сексуального виховання в школах: саме Церква керує численними школами і вузами в Латинській Америці.

«Я вважаю, що в школах необхідно здійснювати сексуальне виховання, - відповів Папа Франциск. - Статеві стосунки - це дар Божий, а не чудовисько. Дар Божий, щоб любити: зовсім інша справа, коли його використовують для заробляння грошей або експлуатуючи інших. Необхідно давати об'єктивне сексуальне виховання, вільне від ідеологічних колонізацій. Коли сексуальне виховання в школах просякнуте ідеологічними колонізаціями, воно руйнує людину. Сексуальна сфера, будучи Божим даром, вимагає виховання, і без жорсткості. Виховання - educare, від слова «educere», виявляти найкраще в людині, супроводжуючи її на шляху. Проблема полягає в тих, хто несе відповідальність за виховання як на національному рівні, так і на місцевому і на рівні кожної шкільної установи: яким вчителям це довірити, які підручники вибрати? Я їх бачив: підручники всіх типів, там є речі, які допомагають зростати, і речі, які приносять шкоду. Не знаю, об'єктивно це чи ні, - що в Панамі немає сексуального виховання, - тому говорю, не заглиблюючись в політичні проблеми Панами: давати дітям сексуальне виховання необхідно. Ідеально починати це вдома, з батьками. Це не завжди можливо в силу різний сімейних обставин або тому, що вони не знають, як це робити. Тоді це заповнює школа, і вона повинна це робити, інакше з'явиться пробіл, який може заповнити будь-яка ідеологія».