Папа в день спомину святої Бакіти: протидіяти торгівлі людьми і сучасному рабству
  • Птн, 09/02/2024 - 11:39
У своєму зверненні з нагоди Всесвітнього дня молитви й роздумів проти торгівлі людьми, Папа Франциск закликав сім’ї, церковні спільноти, суспільні організації та політиків молитися і конкретно діяти проти всіх форм насильства.

8 лютого, в день літургійного спомину святої Жозефіни Бакіти, цього року відзначається вже 10-й Всесвітній день молитви та роздумів проти торгівлі людьми. З цієї нагоди Папа Франциск написав послання, звертаючись особливо до молоді, яка працює в усьому світі для боротьби з цією всесвітньою трагедією.

Бачити невидиме і почути безголосих

Свята Бакіта, черниця суданського походження, в дитинстві була продана в рабство і стала жертвою торгівлі людьми. Святіший Отець пише, що «ми пам’ятаємо несправедливість, якої вона зазнала, її страждання, але також її силу та її шлях визволення й відродження до нового життя» та наголосив, що вона «заохочує нас відкрити очі і вуха, бачити невидиме і чути безголосих, визнавати гідність кожної людини й протидіяти торгівлі людьми та всіх форм експлуатації».

Єпископ Риму зазначає, що «торгівля людьми часто є невидимою» і додає, що мас-медіа, «завдяки відважним журналістам, проливають світло на рабство нашого часу, але культура байдужості знечулює нас». Він закликає разом «відреагувати, відкрити своє життя, свої серця для стількох сестер і братів, з якими поводяться як з рабами». «Ніколи не пізно прийняти таке рішення», – наголошує Святіший Отець.

Слухати, мріяти і діяти

Відзначаючи участь молодих людей, які беруть у заходах, присвячених цьому Всесвітньому дню, Папа підкреслює, що «їхній запал вказує нам шлях, говорить нам, що проти торгівлі людьми ми повинні слухати, мріяти і діяти».

За словами Святішого Отця, дуже важливо мати здатність вислуховувати тих, хто страждає. «Я маю на увазі жертв конфліктів, воєн, тих, хто страждає від наслідків зміни клімату, натовпи вимушених мігрантів, тих, хто піддається сексуальній або трудовій експлуатації, особливо жінок і дівчат», – пише він, закликаючи «прислухатися до їхнього крику про допомогу, дозволити їхнім історіям кинути нам виклик та разом з жертвами і молодими людьми наново мріяти про світ, в якому люди можуть жити вільно і гідно».

Конкретні дії проти торгівлі людьми

Наступник святого Петра запрошує, щоб силою Духа Ісуса Христа «перетворити цю мрію в реальність через конкретні дії проти торгівлі людьми» та закликає, «взяти на себе зобов’язання молитися і діяти заради цієї гідності: молитися і діяти як особисто, в сім’ях, в парафіяльних і богопосвячених спільнотах, в організаціях і церковних рухах, так і в різних суспільних сферах і в політиці».

Папа закликає «не стояти на місці, мобілізувати всі наші зусилля в боротьбі з торгівлею людьми та у відновленні гідності тих, хто став її жертвою. Якщо ми закриємо очі і вуха, якщо залишимося бездіяльними, ми будемо співучасниками», – підкреслює він. Завершуючи послання, Святіший Отець поблагословив всіх, хто хоче «долучитися до боротьби з торгівлею людьми та всіма формами експлуатації заради побудови світу братерства і миру».