Папа: в світі, де марнують продовольство, будуймо інклюзивне господарство
  • Птн, 16/02/2024 - 14:51

Папа написав до учасників 47-ї сесії Ради керуючих Міжнародного фонду сільськогосподарського розвитку: з голодом і злиднями потрібно боротися, не задовольняючись «абстрактними стратегіями чи недосяжними зобов'язаннями, але плекаючи надію, яка випливає зі спільних дій».

 

Марнотратство небагатьох і мільйони тих, хто затягує паски в той час, як «правильного розподілу було б достатньо, щоб нагодувати всіх тих, хто страждає від голоду». Про це пише Папа Франциск у листі до Ради керуючих Міжнародного фонду сільськогосподарського розвитку, вказуючи на досі невирішену проблему. «Продовольство, яке щороку марнується, породжує величезну кількість парникових газів», – зазначає він, вказуючи на «період нестабільності» та застерігаючи: «Ми підводимо світ до небезпечної межі: клімат змінюється, ресурси експлуатуються без міри; війни та економічна криза ставлять під загрозу виживання мільйонів людей. В умовах цієї кризи першими страждають сільські громади».

Проблема цих незахищених груп, за словами Святішого Отця, полягає в тому, що їм «не вистачає ресурсів, щоб протистояти викликам, пов’язаним зі зміною клімату і конфліктами». До цього кола, зокрема, належать тубільні народи, жертви «порушення їхніх прав», а також жінки, які є опорою для виживання «більш ніж половини сімей, що страждають від нестачі продовольства», як також молодь, що «володіє важливим потенціалом для інновацій та позитивних змін».

Щоб боротися з голодом і злиднями, як наглошує Папа, не можна задовольнятися «абстрактними стратегіями чи недосяжними зобов'язаннями», але слід плекати «надію, яка народжується зі спільних дій». З цього випливає побажання до співпраці, спрямованої та будування «більш інклюзивної сільськогосподарської та продовольчої системи», з науково-дослідницькими та технологічними програмами, «які сприятимуть сталому та екологічно чистому сільському господарству». Для зменшення марнотратства та підтримки справедливого розподілу ресурсів, Святіший Отець заохочує інвестувати «в транспортування та зберігання», що може «зменшити втрати малих фермерів, які виробляють третину продуктів харчування, що споживаються щодня». Підсумовуючи, Папа висловлює побажання, щоб пропозиції та дії фонду відображали «універсальні цінності справедливості, солідарності та милосердя, орієнтовані на загальне благо».