Папа: захист неповнолітніх вимагає мужності вислухати потерпілих
  • Чтв, 07/03/2024 - 18:19
У своєму зверненні до Папської комісії у справах захисту неповнолітніх, Святіший Отець наголосив, що спільне дбання за потерпілих та запобігання зловживанням будує краще майбутнє для всіх.

У четвер, 7 березня 2024 р. Папа Франциск прийняв на аудієнції учасників Пленарної асамблеї Папської Комісії у справах захисту неповнолітніх. У своєму слові, яке він через застуду доручив прочитати отцеві П’єрлуїджі Джіролі з Державного Секретаріату, Святіший Отець вказав на те, що відважне покликання опіки над жертвами зловживань допомагає Церкві очищатися та зростати.

Христос першим бере наші тягарі

Папа Франциск зауважує, що зіткнувшись зі скандалом зловживань і стражданнями жертв, існує можливість зневіритися, адже завдання «відновлення тканини розбитих життів та зцілення болю» є складним. «Я заохочую вас рухатися вперед, щоб Церква завжди і всюди була місцем, де кожен міг би почуватися як удома і де кожна людина повинна вважатися священною», – зазначає Святіший Отець.

За його словами, щоб добре виконувати служіння захисту неповнолітніх, необхідна єдність з Христом, «засвоєння» Його співчуття, Його способу доторкатися до ран людства, споглядаючи Його серце, яке пройняте любов’ю до нас. «Ісус – це Той, хто став близьким; у Своєму тілі Бог Отець наблизився до нас безмежно і, таким чином, показує нам, що Він не є далеким від наших потреб і турбот. В Ісусі Він бере на Себе наші страждання і наші рани, як сказано в четвертому стишку про стражденного слугу в книзі пророка Ісаї (пор. Іс 53,4). Навчімся цього і ми: ми не можемо допомогти іншому нести його тягарі, не взявши їх на свої плечі, не практикуючи близькості та співчуття», – підкреслює Папа Франциск.

 

Приймати потерпілих і запобігати

«У нашому церковному служінні захисту, близькість до жертв насильства не є абстрактним поняттям: це дуже конкретна реальність, що складається з вислуховування, втручання, запобігання, допомоги. Ми всі покликані – особливо церковна влада – безпосередньо знати наслідки зловживань і піддатися приголомшенню стражданнями жертв, безпосередньо слухати їхній голос і практикувати ту близькість, яка через конкретний вибір приносить їм полегшення, допомагає їм і готує інше майбутнє для всіх», – закликає Святіший Отець. Він перестерігає перед неприйняттям і неслуханням, що значно погіршує страждання людей. «Існує потреба піклуватися про них як за допомогою особистих зусиль, так і за допомогою компетентних співпрацівників», – звертається Папа.

Наступник апостола Петра висловив вдячність за супровід жертв насильств, додаючи потребу співпрацювати з місцевими Церквами, зміцнюючи її у взаємообміні ефективними практиками та перевірці доречності запроваджених заходів. «Ваші зауваги допоможуть нам рухатися в правильному напрямку, щоб Церква продовжувала бути повністю залученою у запобігання зловживанням, рішуче засудження насильства, у співчуття до жертв і постійне прагнення бути гостинним і безпечним місцем», – зазначає Святіший Отець.