Папська Академія Життя про конституційне право на аборт у Франції: Не може бути «права» забирати людське життя
  • Втр, 05/03/2024 - 13:37

Папська Академія Життя оприлюднила заяву, в якій підтримує заперечення французьких єпископів проти поправки, яка робить аборт конституційним правом. Про це повідомляє Vatican News.

Папська Академія Життя (ПАЖ) висловила свою підтримку рішучому виступу французької Церкви проти конституційної поправки, яка зробила Францію першою країною, що закріпила аборт як конституційне право.

Запропонований урядом президента Еммануеля Макрона законопроект був схвалений як Національною асамблеєю, так і Сенатом. Після обговорення вчора пополудні на спільному засіданні парламенту його остаточно затверджено більшістю у 780 голосів.

В епоху універсальних прав людини не може бути «права» позбавляти людину життя

У заяві, опублікованій у понеділок, Папська Академія Життя повторила позицію, висунуту Конференцією єпископів Франції (КЄФ), що аборт, «який залишається нападом на життя», не можна розглядати «виключно з точки зору прав жінок», і приєднався до єпископів у висловлюючи жаль, що в пропозиції «не йдеться про заходи підтримки тих, хто хотів би залишити свою дитину».

Папська академія наполягала на тому, що «в епоху універсальних прав людини не може бути «права» позбавляти людину життя».

«Усі уряди та релігійні традиції, як вони сказали, повинні «зробити все можливе, щоб на цьому етапі історії захист життя став абсолютним пріоритетом, з конкретними кроками на користь миру та соціальної справедливості та з ефективними заходами для загального доступу. до ресурсів, освіти та охорони здоров’я».

Захист найвразливіших

«Особливі життєві ситуації та важкі й драматичні контексти нашого часу повинні вирішуватися за допомогою інструментів правової цивілізації, яка насамперед дивиться на захист найслабших і найвразливіших», — зазначає ПАЖ.

«Захист життя має бути «першою метою» людства, і це те, що може лише розвиватися в умовах світового конфлікту, а галузі науки, техніки та промисловості служать як «людській особистості, так і братерству».

Захист життя – це не ідеологія

Посилаючись на Папу Франциска, Папська Академія Життя пояснює, що для Католицької Церкви «захист життя — це не ідеологія, це реальність, людська реальність, яка стосується всіх християн, саме тому, що вони християни і тому, що вони люди».

«Мова про те, щоб діяти на культурно-освітньому рівні, щоб передати майбутнім поколінням позицію солідарності, турботи, прийняття, добре знаючи, що культура життя не є виключно спадщиною християнства, а що вона належить усім, які, працюючи над побудовою братерських взаємин, визнають цінність кожної окремої людини, навіть крихкої та страждаючої», – йдеться у заяві.