Перу: Конгрес прийняв закон, що охороняє вагітних жінок та ненароджених дітей
  • Пон, 18/03/2024 - 17:44

Конгрес Перу більшістю голосів прийняв закон, який вимагає від держави гарантувати «захист вагітності, вагітної матері, ненародженої дитини та її сімейного оточення». Таким чином Закон підтримуватиме та захищатиме материнство та життя ненароджених дітей.

Як зазначили парламентарі, що готували закон, нові норми спрямовані на захист життя як матері, так і дитини. Проект нового закону підготувала Розанджела Барбаран з партії «Fuerza Popular» (Влада народу). Закон було схвалено 13 березня більшістю 87 голосів проти 18. Лише 7 парламентаріїв утрималися від голосування. Зараз прийнятий проект передано на підпис президенту Діні Болуарте.

В інтерв'ю ACI Prensa директор Латиноамериканського офісу Інституту досліджень народонаселення Карлос Поло сказав, що нове законодавство є "реальним прогресом у реалізації плану пошани до життя ненародженої дитини".

Експерт додав, що на основі цього закону жодна організація не зможе «використовувати Кримінальний кодекс як привід, щоб сказати, що в Перу існує право на «терапевтичний аборт» і що це законно».

«Вони також більше не зможуть посилатися на катастрофічне рішення Міжамериканського суду у справі «Артавіа Мурільо проти Коста-Ріки», в якому сказано, що життя і здоров’я матері важливіші за життя зачатої дитини", - пояснив Карлос Поло.

Статтею 2 Закону визначено, що держава і суспільство, зокрема медичні працівники, зобов’язані забезпечувати особливий захист під час вагітності, пологів та у післяпологовий період. Цей захист поширюється на всі організації, як державні, так і приватні.

Одним із найважливіших положень цього Закону є визнання права дітей народжуватися «в здоровому, гідному та безпечному середовищі». Причому право батька визнається у всьому, що приносить користь у період вагітності.

Карлос Поло зазначив, що на практиці новий закон сприяє державній політиці, яка гарантує комплексний захист здоров'я матері та ненародженої дитини, включаючи пренатальні огляди, харчування матері, підготовку до пологів, пренатальну стимуляцію та догляд за дитиною.

Закон також підтримує післяпологовий відпочинок, профілактику та ранню діагностику, а також ранній догляд та реабілітацію, консультування та сімейну терапію. Жінки також матимуть право на санітарну освіту.

У Кримінальному кодексі Перу сказано, що аборт «не карається», якщо він «є єдиним способом врятувати життя вагітної жінки або уникнути серйозної та постійної шкоди її здоров’ю». Проте з початку серпня минулого року зафіксовані випадки проведення абортів неповнолітнім, які піддалися сексуальному розбещенню, що обґрунтовується терміном «терапевтичний аборт».

Для Джуліани Каччіа, директора «Асоціації Origen», очевидно, що «більшість перуанців хочуть, щоб діти народжувалися здоровими, і ми хочемо працювати, щоб це сталося».

«Для нас вирішення проблеми бідності та поганого здоров’я полягає не в тому, щоб вбивати дітей, а в тому, щоб працювати над прогресом, який покращить умови для найбільш уразливих верств населення», — пише Джуліана Каччіа у сервісі X.