Піша проща до Чудотворної Ікони Божої Матері Утішительки в Годовицю
  • Пон, 15/05/2023 - 16:46

#УМХ_Львів запрошує на пішу прощу до Чудотворної Ікони Божої Матері Утішительки, що в с. Годовиця!

 

Початок – реєстрація 27.05 (субота), о 12.30, вул. Городоцька, 319А (біля храму Христового Воскресіння).

Обов’язкова реєстрація https://forms.gle/Mx4y8qJAGpCgHzy59

Свого часу, цей особливий образ примандрував до Годовиці з Мораво-сілезького краю Чехії. У подорожній каплиці неподалік містечка Рижовисте (Rýžoviště) з половини 18 ст. вшановувалася фігурка Богоматері з дитятком Ісусом на руках. Ксилографічний (дереворитний) відбиток на грубому папері, що представляв цю фігурку і каплицю де вона вшановувалася, попав до рук пана Затоки, який з родиною мешкав у с. Басівка біля Львова. Родина Затоки огорнула цей відбиток особливою побожністю. Після смерті пана Затоки, його вдова вдруге вийшла заміж за пана Роунчковського з Годовиці (сусіднє село до Басівки) та й забрала до нового дому пам’ятний відбиток фігури Богородиці з дитятком Ісусом. Проте з часом памір відбитка пожовк, знищився молями, тай самі контури постатей на ньому сильно затерлися.

В ніч з 24 на 25 січня 1852 року пану Роунчковському приснився сон, ніби він бачить у Вівтарі Непорочного зачаття (одному з вівтарів годовицького римо-католицького храму Всіх Святих) новий образ. Однак, він не надав цьому сну великого значення. Після цього, цілком випадково, пан Роунчковський зауважив, що відбиток фігури Богородиці, що знаходився в його домі, повністю відновився. Постаті на відбитку в чудесний спосіб стали яскраві і виразні. Вражений Роунчковський розповів про це місцевому пароху, який в свою чергу повідомив про чудо тогочасного Львівського латинського Архиєпископа Лукаша Баранецького. Після кількаразових досліджень відбитку кількома комісіями, 1 липня 1852 року Архиєпископ Лукаш звершив його перенесення до годовицького храму Всіх Святих і помістив у вівтарі Непорочного Зачаття. В такий спосіб, сон пана Роунчковського здійснився. З того часу до чудесно відновленого образу почали йти численні прочани: українці, поляки, чехи, словаки, а чуда і ласка за його посередництвом ставалися все частіше.

Про факти зцілень свідчать понад 100 записів у парафіяльній книзі та 120 вот, якими обдарували образ ті, кому Пресвята Богородиця допомогла. На початку 30-х років ХХ ст. ці факти були досліджені спеціальної церковною комісією, яка підтвердила чудодійність ікони та прийняла рішення коронувати її. Відтак, 2 липня 1934 року Львівський латинський архієпископ Болеслав Твардовський урочисто звершив коронування цього чудотворного образу.

Після Другої світової війни, рятуючи від більшовицько-атеїстичної загрози, Годовицький чудотворний образ Божої Матері Утішительки було перевезено до Польщі, де вона й зараз зберігається і вшановується в храмі святого Августина оо. Капуцинів у Вроцлаві. У цьому храмі для неї було споруджено спеціальний вівтар, а самому храму згодом надано привілей локального марійського санктуарію Матері Божої Утішительки з Годовиці.

У 2020 році старанням громади греко-католицької парафії Успіння Пресвятої Богородиці в с. Годовиця було замовлено і виставлено до постійного почитання написану копію ікони Божої Матері Утішительки, для якої було споруджено у парафіяльному храмі спеціальний кіот і вівтар. Також, впроваджено традицію щосуботнього моління перед іконою, на взірець молитовної практики, якою почитають ікону оо. Капуцини в храмі святого Августина в Вроцлаві. Годовицька Богородиця вважається покровителькою молодих подружжів та родин, тому, кожної першої суботи місяця перед іконою звершується моління в їхньому намірі. Щорічно, 31 травня (переноситься на останню неділю травня) відзначається свято Годовицької чудотворної ікони Божої Матері Утішительки, на честь якої укладено окрему Службу.