Помилуй мене, Господи, помилуй мене
  • Птн, 26/02/2016 - 14:09

Мовлячи цю молитву, ми маємо на увазі, Господи, втіш мене. Забери мою біль. Покажіть мені свою любов. Мова не йде про справедливість або виправдовування,  це молитва до Бога про співчуття до нас, Його страждаючих дітей.

Це те, що ми маємо на увазі, коли ми говоримо: “Господи помилуй” під час літургії.

Ми не стоїмо перед Богом і просимо Його, щоб Він дав нам те, що ми заслуговуємо, але щоб Він був милостивим до нас, незважаючи на наші гріхи. Коли ми молимося: «Господи помилуй», ми навіть не вимагаємо. Бог не винен нам нічого, він дійсно дає нам дар Його милості.

Це дуже потішаюча думка, тому що, коли ми стоїмо перед Богом після нашої смерті, ми знаємо, що ми не заслуговує вступу до раю. Ми увійдемо туди, бо Бог буде милостивий до нас.

Ми знаємо, що Бог милостивий. Ми можемо запитати “як я можу отримати цю милість?” Наступним питанням буде те, якщо Бог милостивий до мене, то “що я повинен зробити, перед  моїми братами і сестрами у Христі?”

Кращим джерелом Божої милості є молитва. Коли ми молимося, ми не тільки можемо очікувати милосердя для себе, а й для тих, за кого ми молимося. Як ми говоримо, “Господи, почуй нашу молитву.” Це те, що ми очікуємо і отримаємо.

Святі також нагадують нам, що ми будемо помилувані, якщо ми молимося і каємося. “Поспішаймо, щоб отримати Божу милість через каяття “. Крім того,  ми читаємо: «Блаженні милостиві, бо вони

помилувані будуть. “Ми не можемо чекати милості для себе, якщо ми не є милостивими до інших.

Дуже часто бути милостивими означає прощати інших за гріхи проти нас. Це не так легко зробити.

Іноді ми забуваємо, що наша молитва про помилування, це не що інше, як пробачити нам наші власні гріхи. Зрештою ми просили Бога “прости нас, як і ми прощаємо винуватцям нашим”.

Цікаво і важливо відзначити, що Папа просить нас протягом цього року Милосердя дивитися на всі наші власні чвари, які існують в наших власних сім’ях. Ці гріхи є для нас найбільш болючими.

Ми можемо почати нашу подорож у рік милосердя прямо тут.

Пам’ятайте ці три кроки. Ми повинні почати з молитви, просити вибачення  і показати милість до інших.

Владика Петро Стасюк