«Приймімо Бога, Його світло, силу, правду і не біймося», — Глава УГКЦ у Вербну неділю
  • Пон, 22/04/2019 - 12:32

Свято входу Ісуса Христа в Єрусалим є символом надії та спасіння, коли приходить Бог до свого народу, який так довго на Нього чекає. Цьогоріч зміст та значення цього свята для України звучить ще більш глибинно, адже воно відзначається в непростий для країни історичний період — момент вибору...

На цьому наголосив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у своїй проповіді до вірних під час Архиєрейської Божественної Літургії у Патріаршому соборі Воскресіння Христового у Вербну неділю, 21 квітня 2019 року.

«Сьогодні Христова Церква святкує одне з найбільших християнських свят у літургійному році. Ми урочисто згадуємо історичну подію (момент), коли шість днів перед Пасхою, як підсумок своєї місії, проповіді і земного шляху, наш Спаситель урочисто входить у Єрусалим. Він входить і надає нового змісту, несе щось дуже особливе, на яке всі люди так давно чекали. Цікаво, що саме єрусалимська молодь, начебто виявляючи глибокий зміст тієї події, ставить свій одяг перед тим ослятком, на якому Ісус Христос входить в Єрусалим; вона зрізує молоді пагони з пальми, виходить назустріч цьому Учителеві та виголошує дуже цікаву й глибоку фразу: “Осанна в вишніх, благословен, Хто йде в ім’я Господнє!”» — такими словами звернувся на початку свого слова до мирян Предстоятель УГКЦ.

Він переконаний, що спасіння може принести лише Всевишній, а також пояснив значення основної фрази цього свята: «Чому саме ці слова підібрали молоді люди, щоб привітати Ісуса Христа, який входить у місто? Передусім слово “осанна” походить від арамейського слова, що означає “спаси, спаси нас”. Цікаво, що це слово без перекладів увійшло в усі мови християн цілого світу».

За словами Глави Церкви, Бог є Спасителем саме через те, що Він є життям, джерелом життя. Ба більше, жити — означає замешкати в Ньому і з Ним. «Ось, що означає сьогодні слово “осанна”, коли Син Божий входить в Єрусалим, — приходить життя та надія, приходить Бог до свого народу, який так довго на Нього чекає», — пояснює духовний лідер греко-католиків.

«Момент особливого зближення Бога Спасителя до своїх людей у цю Квітну неділю ми святкуємо в дуже особливих та історичних обставинах життя нашого народу, держави та Церкви. Цього дня всі ви, хто ще не пішов, піде голосувати. Я закликаю вас це зробити, бо це не лише наше право, а святий обов’язок. Коли ми поглянемо на те, в яких обставинах відбувається ця хвиля вибору українського народу, то побачимо, що щоб цей день міг взагалі настати — Україна за ці п’ять років заплатила високу ціну — гори трупів і ріки крові. Наша молодь заплатила за нашу свободу», — підкреслив Блаженніший Святослав.

І згодом додав: «Ми побачимо те, як внутрішня окупація через неправду паралізує свідомість та волю українців, які не знають як зробити цей вибір. Ми побачимо, що понад мільйон дітей України не можуть голосувати, бо розсіяні по різних країнах і не мають можливості прийти та здійснити свій обов’язок. Ми побачимо розсварені та роз’єднані еліти нашого народу, а також людей, яким взагалі є байдуже. А при всьому цьому усвідомимо, що від нашого вибору залежить свобода або рабство на покоління вперед, життя або смерть десятків тисяч... Як ми побачимо всі ризики й небезпеки, який цей день несе, то кажемо: «Боже рятуй! Спаси нас! Рятуй Україну, рятуй народ!»

Проповідник запевнив, що українцям не варто боятися, а довіритися волі Небесного Отця. «Спаситель дивні діла діє і буде діяти у нашому житті, в нашому народі. Проте приймімо Його, Його світло, силу, правду і не біймося. Бо Він приходить, щоб бути разом з нами саме у цей день, у цей момент історії. І ми називаємо Його Єдиним і Благословенним», — заявив наприкінці Блаженніший Святослав.