«Рецепт кохання» від кармелітів
  • Птн, 19/08/2016 - 20:10

У четвер, 18 серпня, у Гвоздаві (монастир кармелітів під Бердичевом) розпочались Кармелітські дні молоді.

Це вже другий рік поспіль отці кармеліти діляться своєю духовністю з молоддю Бердичева, Житомира, Києва та Рівного, Луцька, Коростишева, Полонного, Микулинець та інших місцевостей. Загалом учасників зареєструвалось 100, однак, як показує досвід – дехто приїздить незаплановано і в останній момент. Хоча це не проблема, тут раді кожному. Духовними покровителями цьогорічної зустрічі є святі Людовік та Зелі Мартен – батьки святої Терези від Дитятка Ісус. За словами одного з організаторів отця Юзефа Кухарчика OCD ця ідея виникла минулого року, коли Папа оголосив про канонізацію подружжя Мартен. Протягом кількох днів молодь разом з кармелітською родиною богопосвячених осіб роздумували над «Рецептом кохання».

Приклад життя святих Людовіка та Зелі має засвідчити, що подружжя це дорога до святості. Теперішній світ потребує святості, і тим більше – святих сімей. Адже саме там народжуються покликання до священства та богопосвяченого життя. Організатори сподіваються, що дивлячись на приклад святості батьків св. Терези проситимуть про дар святості для себе та майбутніх чоловіків/жінок.

Початок КДМ був у санктуарії Матері Божої Бердичівської, натомість сама зустріч відбуватиметься у мальовничому селі Гвоздаві, де кармеліти мають парафію. Для молоді тут також є спеціальне місце для молитви – пустеля.

Це, так би мовити, спеціальна землянка, що зверху обкладена сосновими гілками, що служитиме як місце для особистої молитви в тиші та один на один з Богом. Тут також є розп’яття і фігура Матері Божої.

Саме ця пустеля допоможе трохи «засмакувати» кармелітанського духа. Загалом Кармелітські дні молоді мають допомогти молоді відкрити для себе біблійний образ любові, познайомитись з богатирями Біблії, які можуть стати дороговказом для закоханих. Під час конференцій, які проводитимуть священики та миряни, обговорюватимуть питання закоханості та любові, вміння любити так, аби шанувати ближнього та дотриматись дошлюбної чистоти. Невід’ємною частиною КДМ є майстер-класи. Отець Рафал розкриватиме для охочих найгарніші сторінки «Духовної пісні» св. Йоана від Хреста; отець Павло з сестрами-монахинями допоможе молоді розпізнати своє покликання.

Крім того можна буде навчитися єврейським танцям, прийомам самооборони, техніці фотографування, основам надання першої допомоги та садівництва. Центром першого дня стала Євхаристія. Її очолив отець Рафал, настоятель парафії. У проповіді він наголосив на важливості слухання Божого слова і бажання переміни серця. Притчі Ісуса це дзеркало, в якому можна побачити себе. Поки не побачимо себе в цих притчах не приймемо дару Слова Ісуса. Ісус хоче зробити кардіологічну операцію, вийняти закам’яніле серце і замінити на живе. Про єдність і нерозривність подружжя святі Людовік і Зеля Мартен є прикладом, і заступниками, щоби витривати у присязі, яка складається перед вівтарем під час таїнства Шлюбу. Тільки ті, які визнають себе такими, які стукають до дверей Божого Царства, насправді грішниками, які покірно просять про примноження любові, можуть творити справжню Божу Церкву.

Вони знали про свою гріховну слабкість, тому молились про силу та переміну життя, аби жити згідно з Божою волею. Проповідь отця Рафала Мишковського Загалом КДМ це час відпочинку для молоді. Тут і духовний відпочинок, і фізичний, і перебування у спільноті молодої Церкви. Бажаємо учасникам зустрічі знайти свій «Рецепт кохання» і його реалізувати у своєму житті. Чи то в родині, чи у богопосвяченому житті.

Підготувала: Аліна Петраускайте