Роздуми на цьогорічну Хресну дорогу в Колізеї написав Папа Франциск
  • Срд, 27/03/2024 - 14:17

«В молитві з Ісусом на дорозі хреста» – такою є тема роздумів, що супроводжуватимуть чотирнадцять зупинок молитви в Колізії, автором яких є Папа Франциск.

Після єпископів, богопосвячених осіб, сімей, молоді, учнів, подружніх пар, місіонерів, мігрантів, біженців, цього року роздуми на Хресну дорогу в Колізеї, що буде відслужена у Велику П'ятницю, написав сам Папа. Це вперше за понтифікату Хорхе Маріо Берґольйо. «У молитві з Ісусом на Хресній дорозі», – таку тему він обрав для роздумів, які супроводжуватимуть чотирнадцять зупинок, що відображають дорогу Ісуса на Голготу. Тему, яка вказує на глибоко «медитативний» характер цих текстів, що, як зазначає Ватиканська пресслужба, будуть «актом медитації та духовності з Ісусом у центрі. Тим, Хто проходить Хресною дорогою, а ми йдемо разом з Ним. Все дуже зосереджене на тому, що Ісус переживав у цей момент, і зрозуміло, що поширюється на тему страждання».

Ширші контексти

Таким чином, буде менше прямих посилань на поточні події, як це було в минулі роки, коли йшлося про біженців, жертв торгівлі людьми чи людей з країн, що перебувають у стані війни, або, як минулого року, про свідчення та діалоги із зранених різними лихами країн, які Папа відвідував під час Апостольських подорожей. Однак, «в цій хресній дорозі взаємозв'язки є ширшими, оскільки вона є молитвою, а тому розширюються її охоплення... Молитва не присвячена якійсь категорії людей, а ситуації». Безумовно, цей вибір слід пов'язати з Роком молитви, який Папа Франциск вирішив проголосити як підготовку до Ювілею, події, що, як він завжди наголошував, має, перш за все, духовний характер.

Присутність Папи і проведення молитви

Щодо присутності Папи на Хресній дорозі, то, зважаючи на стан його здоров'я та на зниження температури в Римі, від Ватиканської пресслужби не надійшло ані підтвердження, ані спростування: «Наразі немає жодних змін у тому, що заплановано». Тобто, що Папа повинен бути присутній на Палатинському пагорбі. Тексти роздумів будуть опубліковані в п'ятницю, 29 березня, і в той же день з'явиться більш детальна інформація про те, ким будуть «хрестоносці», особи, що нестимуть хрест вздовж коридорів навколо Колізею. Безумовно, «люди, які нестимуть хрест, пов'язані з роздумами на зупинках».