Семінар волонтерів душпастирства в тюрмах відбувся в Івано-Франківську
  • Суб, 07/03/2015 - 22:45

7 березня 2015 року в Івано-Франківську відбувся семінар волонтерів пенітенціарного душпастирства Української Греко-Католицької Церкви «Покарані, але не відкинені». Його зорганізували Івано-Франківська Митрополія УГКЦ, Відділ Курії УГКЦ душпастирства у пенітенціарній системі України, Державна пенітенціарна служба України, Управління ДПтС України в Івано-Франківській області.

Експертами від Державної пенітенціарної служби на семінарі виступили працівники Управління ДПтС України в Івано-Франківській області: 
- Ігор  Костенко, завідувач сектору соціально-виховної та психологічної роботи із засудженими, 
- Ігор Івашко, провідний спеціаліст сектору соціально-виховної та психологічної роботи із засудженими, 
- п-і Світлана Іванишак, заступник начальника Галицької жіночої виправної колонії з питань соціально-виховної та психологічної роботи із засудженими.  Вони розповіли про сучасний стан пенітенціарної системи, завдання структурних підрозділів служби, що діють в обласному управлвннв ДПтС і специфіку співпраці з релігійними організаціями. 

В роботі семінару взяли участь капелани Архиєпархії о. Іван Жук, монах Лев (Фльорко), семінаристи Івано-Франківської Митрополичої Духовної Семінарії ім. св. свщмч. Йосафата, адвокат Віра Гейко, голова ГО «Опора Прикарпаття», сестри Василянки Третього Чину та інші волонтери служіння. На семінарі обговорили потребу кращого структурного оформлення в'язничного капеланства і формації волонтерського служіння. 

Брат Левко, що протягом двох років забезпечує систематичну опіку ув'язненими жінками і гуртує семінаристів навколо в'язничного служіння поділився здобутками і труднощами душпастирства жінок в Галицькій колонії.

Учасники семінару проаналізували  звернення Святішого папи Франциска до делегатів Міжнародної асоціації кримінального права, виголошене в Римі 23 жовтня 2014 року. У зверненні Святіший Отець засудив кримінальний популізм та корупцію в системі юстиції. Адвокат Віра Гейко розповіла про громадську ініціативу усунення фігури язичницької богині "Сліпої Феміди" з судів в Україні та заміни християнським символом Архистратига Михаїла.

Традиційно суто мистецька подія проведення Національної пересувної експозиції «Переображення Господньою Любов’ю» образотворчого і прикладного мистецтва в’язнів, що відкривається в Івано-Франківську 10 березня,  стає приводом пожвавлення волонтерського руху. Семінар та підготовку експозиції  мистецтва в'язнів в Івано-Франківську зорганізував сотрудник Катедрального Собору Воскресіння Христового о. Іван Жук, що тривалий час відповідав за душпастирство в слідчій в'язниці міста.