Що означає святкування Дня Всіх Святих?
  • Срд, 01/11/2023 - 21:47

Свято Всіх Святих означає не що інше, як те, що це люди, які увійшли в Царство Боже. Це люди, які, як ми говоримо, спасенні. Це люди, які повірили в Ісуса Христа і пішли за Ним, і це люди, які мають в певному сенсі нову національність. Цей народ називається Церквою. Існує Церква небесна і Церква земна. Це єдність. Ті хто знаходиться в небі, вже перебувають в небесній домівці. Вони вже там, а ми туди прямуємо і кожну мить життя наближаємося до них. Вони вже перебувають вдома, у небесній домівці де безпечно. Вони тут жили і зараз пишаються тим, що тут на землі були хоробрими, що старалися йти шляхом святості.

Тут, на землі, ми можемо думати про те, що святі — надзвичайні люди. А в дійсності тільки святий є нормальною людиною. Усі, хто думають, що можуть бути святими, є здоровими і духовно, і розумово, і тілесно – тобто є нормальними людьми. Бо бути святим не означає бути безгрішним. Це не означає бути без слабкості, бути завжди добрим, завжди доброчесним, творити чудеса. Ні!

Згадайте, Ісус також жив на землі; поки Йому не виповнилося 30 років, ніхто нічого не знав про те, ким Він є, а Ісус був Богом. Святі найчастіше ходили до сповіді. Тому це не люди без гріха, а люди які мають чутливість до гріха і тому вони завжди йдуть очищуватися, вони не дозволяють гріху перемогти, тобто не допускають тривання у гріху. Перед тим, як йти відпочивати у вечірній час, вони стараються відкинути гріх, почистити свої духовні зуби, помити свої ноги, помити свої руки, а також очистити свою уяву. 

Тому бути святим означає вміти покаятися, бути здатним сказати іншим, що я прощаю тобі. Бути святим означає сподіватися того, що має прийти, дивитися у майбутнє. Передусім бути святим означає любити Ісуса з Назарету. Із затамованим подихом стояти перед Ісусом із Назарету. Однозначно дивуватися постаттю Ісуса. Ми занадто часто обмежуємо Ісуса, поміщуємо Його в різні статуї, образки, хрести, і куди тільки не розміщуємо Його. Він втрачає своє сяйво. Ми можемо уявляти, немовби Він божество, і забуваємо, що Він є вповні людиною, Він є такий, як ми у всьому, крім гріха.

І тоді, коли ми не розпізнаємо Ісуса і коли ми не розуміємо, що Він пішов на смерть. І що Він боровся за тебе і за мене, і помер. Він сперечався з фарисеями. Коли виганяв торговців із храму, Він взяв батіг і вдарив по всьому. Таким був Ісус, який є вповні Богом і вповні людиною.

Чому ти боїшся, якщо іноді вдариш корову чи коня, чи можливо вдариш собаку або кота і так далі, ти думаєш, що зробив гріх або якщо ти трохи зраниш людину словом. У такій ситуації достатньо покаятися, сказати, що мені шкода, я жалію за цей вчинок. Важливо тільки, щоб ваш гнів не тривав цілу ніч, щоб сонце не зайшло над ним, як говорить св. Павло.

Іншими словами: святі – це люди, які стали приятелями Ісуса з Назарету. А для того, щоби стати друзями Ісуса з Назарету, вони читали Євангеліє з трепетом у серці та з великою відвагою. Читали передусім Євангеліє. Чому? Щоби пізнати особу Ісуса Христа.

Коли у вас є добрі стосунки з Ісусом як особистістю, коли Він є вашим другом, ви не можете втратити. Важливо часто згадувати, що він сказав Петру, "відійди, сатано". Як він міг це сказати? А потім зробив його папою. На хресті він сказав розбійнику, що був розп'ятий праворуч: “Ти сьогодні будеш у раю”. Злочинець навернувся і став святим.

Чому б нам з тобою не стати святими?

Чи ми усвідомлюємо, що стільки людей були святими і жили цілком нормально? Їли, пили, заробляли на хліб насущний. Жили в родині або в монастирі...

Святкувати Всіх Святих означає перш за все усвідомити, якщо він зміг, то можу і я. Якщо він пішов на небеса, то чому б і мені не піти. Зрозумійте, що єдиний шлях до неба – це Ісус. Він каже: “Я дорога”. 

Читайте про Ісуса, пізнавайте Його, любіть Його, розмовляйте з Ним, запитуйте Його, розкажіть Йому анекдот, щоб відчути, наскільки Він близький і безпосередній у вашому житті. Станьте приятелем Ісуса.

Скажіть Йому, що ви хочете бути Його другом просто так, що ви хочете жити так, як Він говорив і так як Він жив, з любов'ю до кожної людини. І скажіть Йому, що Він дорогий для вас і що це чудово, що Він став цілком звичайною людиною. І що чудово, що Він воскрес і показав тим, які Його розпинали, що вони не можуть нічого Йому вчинити? Тим, хто належить Ісусові, ніхто нічого не може зробити. Що б вам не чинили, Господь попровадить вас.

Згадайте захисників, які добровільно пішли віддавати життя за нашу свободу.(...) За свободу своїх дітей, дружин, батьків, матерів. Вони мученики, пішли віддати життя за іншого. Яка ж це велика святість і мучеництво. Це Благословення. Моліться за їх заступництвом, щоб вони почули вас і заступилися за вас.

Помоліться про заступництво своїх покійних, які були вірними християнами. Тоді побачите, як вони для вас будуть випрошувати благодаті. Моліться про заступництво тих, кого ви знали. Можливо у вас був хороший священник, хороший катехит, добра людина, яка була побожною і мудрою у вашій місцевості. Якщо ці люди перейшли до вічності, помоліться про їх заступництво і бачитимете, як отримуєте благодаті. Зауважте, адже кожна людина, яка перебуває в небі, є святою.

 

Томіслав Іванчіч, джерело: сайт hagio.hr 

 

Переклала Марія Сохацька