Синодальність нищить Церкву. 9 цитат єпископа Атаназія Шнайдера
  • Чтв, 22/06/2023 - 16:37

Наводимо дев'ять цитат із інтерв’ю pch24.pl з Його Високопреосвященством Єпископом Атаназієм Шнайдером щодо Синоді про Синодальність.

Єпископ Атаназій Шнайдер коротко і простими словами викриває велику небезпеку синодальності.

1. Про голосування мирян на Синоді

«Надання мирянам тих самих прав голосу, що й єпископам, підриває ієрархічну структуру Церкви і більше схоже на норми англіканських синодів та інших протестантських спільнот, де духовенство та миряни мають рівне право голосу».

2. Про руйнування монархічного устрою Церкви

«Майбутній синод нагадує радше демократичний або егалітарний парламент, ніж монархічну ієрархію, встановлену нашим Господом Ісусом Христом».

3. Про зараження модернізмом

«Найбільше зло і духовна хвороба, яка заразила Церкву в наш час, – це “уподібнення  цьому світові” (Рим. 12, 2), що є, по суті, духом модернізму».

4. Про бунт модернізму проти Бога

«У світлі очевидного загального зараження нинішнього тіла Церкви єрессю модернізму, тобто бажанням пристосовуватися до позбавленого віри духу світу – з його бунтом проти Божого творіння, Об’явлення та Його заповідей – Синод 2023 року повинен, більше, ніж будь-коли раніше, застерігати від цієї інфекції та запропонувати ефективні контрзаходи.

5. Про несоборність Синоду про синодальність

«Синодальні процеси та документи, як і майбутній Синод у Римі, прийняли метод, чужий духу Апостолів, Отців Церкви та правдивій традиції Церкви».

6. Про протестантизацію Церкви через синодальність

«Надання рівних прав голосу єпископату та мирянам – безпрецедентне і серйозно підриває божественну конституцію Церкви, більше пристосовуючи її до протестантської та навіть світської моделі. Відсутність у Синоду чітких цілей щодо забезпечення ясності в час великого доктринального сум’яття також надзвичайно шкодить Церкві».

7. Звернення до кардиналів Католицької Церкви

«Зрозуміло, що майбутній Синод – це інструмент для прискорення протестантизації та секуляризації Католицької Церкви. Кардинали не можуть просто мовчати, коли Церкві завдано шкоди, а спасіння душ поставлене під загрозу. Вони зобов’язані звертатися до Папи чітко і з належною пошаною, як це зробив апостол Павло до Петра, коли той не пішов «право за євангельською правдою» (Гал. 2, 14).

8. Перше звернення до Папи

«Звертаюся до Папи Франциска з братерським закликом скасувати нові норми Генерального Секретаріату Синоду Єпископів, які надають рівні права голосу єпископам і мирянам».

9. Друге звернення до Папи

«Я по-братерськи закликаю [Франциска] визначити чіткі цілі для Синоду, які дозволять єпископам сміливо і недвозначно визнавати перед усією Церквою і світом унікальність Христа і Його спасительного діла, важливість Божих заповідей і встановлений Богом порядок Церкви».