Ситуація зі свободою віросповідання в Білорусі погіршується
  • Чтв, 04/01/2024 - 10:50

На початку грудня американський дослідник із урядової Комісії США з питань міжнародної релігійної свободи (USCIRF) Ділан Шекснейдре опублікував доповідь* про ситуацію зі свободою совісті у Білорусі у 2023 році. Про це повідомляє «Християнська візія».

У доповіді наголошується, що «ситуація зі свободою віросповідання в Білорусі продовжує погіршуватись у міру того, як Олександр Лукашенко підпорядковує кожен аспект суспільного життя державним службам безпеки та бюрократичному апарату».

Дослідник, який підготував доповідь, дійшов такого висновку: «Зниження свободи релігії та переконань у Білорусі викликає серйозне занепокоєння. Уряд Лукашенка продовжує жорстко репресувати громадянське суспільство та нарощувати зусилля щодо регулювання релігійного життя. Оскільки адміністрація США і Конгрес прагнуть вирішити проблеми прав людини в Білорусі, вони повинні в рамках цих зусиль приділити пріоритетну увагу репресіям, що зростають, проти релігійних громад».

Також переслідування релігійної спільноти в Білорусі відзначаються і в новій резолюції Європарламенту, ухваленій 14 грудня 2023 року «Про невідомий статус Миколи Статкевича та нещодавні напади на членів сімей білоруських політиків та активістів» (2023/3023(RSP)). У ній, у п.3, європейські парламентарі звертають увагу на переслідування у Білорусі священнослужителів як окремої групи. «Християнська візія» переклала резолюцію російською мовою.

Американський дослідник із урядової Комісії США з питань міжнародної релігійної свободи (USCIRF) Ділан Шекснейдре

Розширення списку екстремістів

До оновленого списку «екстремістських» матеріалів додали соціальні мережі католицького вірянина, журналіста Максима Гацака – зокрема, рішенням суду Московського району м. Мінська від 4 грудня 2023 року екстремістськими матеріалами було визнано його сторінку у соцмережі «Вконтакті».

Також «Християнська візія» вивчила перелік осіб, визнаних у Білорусі причетними до екстремістської діяльності, та виписала звідти всіх відомих християн. Станом на 14 грудня 2023 року список таких людей налічує 56 осіб.

За новим законопроєктом про релігію, який ось-ось буде прийнято, ці люди не можуть виступати засновниками релігійних організацій чи бути їхніми керівниками.

Віруючих католиків Сергія Черняка та Наталію Сідляревич затримали за “екстремізм”. Фото: t.me/christianvision

Переслідування релігійних лідерів та віруючих

1 грудня 2023 року був затриманий Василь Трубчик, пастор гродненської церкви євангельських християн-баптистів «Світло світу», відомий проповідник та християнський автор. Він провів в ув’язненні три доби, 4 грудня у Гродно над ним відбувся суд – за ст. 19.11 пастор був оштрафований.

Через кілька днів, 11 грудня 2023 року, таке ж стягнення і за тією ж статтею 19.11 зазнав і зять Василя Трубчика, диякон гродненської баптистської церкви «Світло світу» Денис Комягін, батько чотирьох дітей, викладач у Гродненському медуніверситеті. За «лайк» його оштрафували на 30 базових величин (1110 рублів або 310 євро).

12 грудня 2023 року також зазнали переслідування і двоє служителів з Новополоцька — пастор Олександр Герасимович і служитель Вадим Сафонов з Церкви повного Євангелія «Церква Царства Божого». Обидва чоловіки – багатодітні батьки, Олександр виховує семеро дітей, а Вадим – трьох. Адміністративне переслідування стало результатом перевірок у Новополоцьку за тиждень до цього, під які потрапили різні церкви, зокрема православні. Силовики та ідеологи перевіряли телефони на наявність підписок на визнані «екстремістськими матеріалами» канали. Обидва служителі отримали по 15 діб адміністративного арешту.

Політв’язень Катерина Цеван заарештована за виконання гімну “Магутны Боже”. Фото: t.me/christianvision

У грудні стало відомо про затримання трьох активних католицьких вірян. Так у м. Ліда (Гродненська область) було затримано барда Сергія Черняка, він отримав арешт на 15 діб, імовірно за ст. 19.11 КпАП (поширення екстремістських матеріалів). У м. Постави (Вітебська область) за цією ж статтею на 15 базових величин (555 рублів або 155 євро) було оштрафовано католицьку віруючу Наталію Сидляревич, виховательку в Центрі корекційно-розвивального навчання та реабілітації Поставського району. Також у неї конфіскували телефон. 29 грудня 2023 року затримали католицького активіста із села Миколаєво Шумілінського району (Вітебська область). Артем Кобилков походить з Ульської парафії, був членом молодіжного душпастирства, якийсь час навчався у Пінській духовній семінарії. Силовики намагалися записати з ним т. зв. «покаяне відео», але він відмовився давати будь-які коментарі.

27 грудня 2023 року суд Заводського району м. Мінська у складі судді Олени Капцевич засудив політв’язня — музикантку Катерину Цеван (Шаповалову) до 2 років обмеження волі без скерування («домашня хімія») за виконання у серпні 2020 року християнського гімну «Магутны Божа» на сходах філармонії. Вона була затримана 10 жовтня 2023 року і провела у СІЗО понад два з половиною місяці.

Пастор ліквідованої мінської громади “Нове життя” В’ячеслав Гончаренко. Фото: t.me/christianvision

Остаточна ліквідація церкви ХПЄ «Нове життя»

Після того, як 17 жовтня 2023 року Мінський міськсуд ухвалив ліквідувати Церкву повного Євангелія «Нове життя», громада подала касаційну скаргу до Верховного суду на рішення про ліквідацію. 12 грудня 2023 року Верховний суд підтвердив рішення нижчої інстанції та ухвалив остаточне рішення про ліквідацію церкви «Нове Життя».

22 грудня 2023 року пастора ліквідованої громади В’ячеслава Гончаренка викликали до Слідчого комітету.

Ліквідація організації «Батьки та учителі за відродження православної освіти»

20 грудня 2023 року у Мінському обласному суді відбувався розгляд позову Міністерства юстиції про ліквідацію Республіканського громадського об’єднання «Батьки та вчителі за відродження православної освіти» – організації, створеної у 2001 році за сприяння Білоруської православної церкви. Завданням БУВПО було просування православ’я до школи, перешкоджання програмам із прав дитини і статевої освіти, а в перспективі – створення православних шкіл. Пізніше організація стала фактично підрозділом Видавництва Білоруського Екзархату, оскільки Головою Ради об’єднання став Володимир Грозов. Після того, як проти Грозова у 2014 році було розпочато кримінальну справу та фінансова підтримка БУВПО з боку Видавництва БПЦ припинилася, зійшла нанівець і діяльність організації. БУВПО була майданчиком для просування досить екстравагантних для православ’я ідей з боку наближених до митрополита Веніямина «фахівців», що підтримують режим, проте і вона опинилася серед неугодних режиму організацій, що зазнає ліквідації. Докладніше можна прочитати у статті «Християнської візії».

Червоний костел у Мінську – білоруська влада фактично відібрала його у віруючих

Червоний костел закритий для вірних, у ньому ведуться роботи

Понад рік вірні католицької громади св. Симеона та св. Олени позбавлені можливості використовувати будівлю Червоного костелу після невеликої пожежі, що виникла там через кинуту у вікно запальну суміш. Адміністрація Московського району м. Мінська заявила, що «проєкт реконструкції будівлі Костелу Святих Симеона та Олени по вул. Радянська в м. Мінську запущено в роботу. Будівлю костелу зараз закрито на реконструкцію».

«Християнська візія» підготувала статтю з цього приводу.

19 грудня 2023 року група вірних – дорослих та дітей – звернулися до Олександра Лукашенка з проханням стати «чарівником», чиї слова можуть зробити так, що «двері відчиняться, і люди зможуть увійти». 25 грудня 2023 року церковний комітет знову звернувся до влади з проханням повернути вірним можливість молитися в костелі та дозволити їм самим відремонтувати будівлю храму.

В приміщеннях храму Червоного костелу після того як туди вкинули запальну суміш. Фото: chyrvony.by

Новий репресивний закон про релігійні організації

«Християнська візія» підготувала аналіз основних проблем нового законопроєкту про свободу релігії та релігійні організації, відзначаючи основні проблемні аспекти закону, його репресивний характер та невідповідність міжнародно-правовим зобов’язанням Республіки Білорусь та стандартам прав людини у статті «Нова редакція Закону Республіки Білорусь про свободу совісті та релігійних організаціях: посилення обмежень, контролю та репресій».

Закон продовжує репресивну політику щодо релігійної діяльності — закріплює нелегальний статус будь-якої релігійної діяльності поза рамками зареєстрованих релігійних організацій, а також вимагає перереєстрації релігійних організацій, які вже існують на сьогодні. Загалом новий закон має репресивний характер і не відповідає міжнародним стандартам у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій. Він посилює адміністративний контроль за релігійними організаціями та розширює можливості для режиму відмовляти їм у реєстрації, позбавляти їх реєстрації та ліквідувати їх. Після ухвалення закону всі релігійні організації мають пройти процес перереєстрації.

Закон було ухвалено 29 листопада 2023 року у другому читанні у Палаті представників. Тепер після схвалення Радою Республіки та підписанням Олександром Лукашенком цей закон набуде чинності і на релігійні організації чекає трудомісткий процес перереєстрації, який багато організацій не пройдуть.

Євангельський пастор Олег Лойко з Гомельщини відбув 10 діб арешту. Фото: t.me/christianvision

Відкриті погрози релігійним лідерам зі сторони влади

20 грудня 2023 року перед зборами духовенства Мінської єпархії, які проходили у готелі «Білорусь» та участь у якому взяли 239 православних священників з м. Мінська та Мінського району, виступила Ольга Чемоданова — начальниця головного управління ідеологічної роботи та у справах молоді Мінміськвиконкому, у 2020 році прессекретар МВС. За її словами, за рік органи провели моніторинг більш ніж 500 релігійних громад, у процесі чого запобігли поширенню «екстремістської» літератури, а також виявили, що у храмах моляться про перемогу України у війні. Чиновниця зажадала «упорядкувати» парафіяльні сайти — їхній контент, за її словами, відстежується. У виступі Ольга Чемоданова також озвучила відкриті погрози священнослужителям, які виявляють нелояльність до влади — такі священнослужителі будуть і надалі зазнавати різноманітних переслідувань.

*«Християнська візія» переклала цю доповідь російською.

** «Домашня хімія» — це коли у вироку використовується формулювання “без направлення до виправної установи відкритого типу”. Тобто на людину накладають різного роду обмеження.