“Сьогодні, коли патріархи розривають між собою сопричастя, ми в Україні його будуємо”, – глава УГКЦ у Харкові
  • Чтв, 13/07/2023 - 14:18

Сьогодні, коли християнський світ знову роз’єднується, коли патріархи розривають між собою сопричастя, ми з вами його будуємо. Коли на нашій українській землі сьогодні дехто хоче поширити єресь «руського міра», щоб вкотре роз’єднати українців, ми живемо повноту церковного сопричастя силою і благодаттю Святого Духа. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у свято верховних апостолів Петра і Павла під час Літургії у Свято-Дмитрівському храмі УГКЦ у Харкові, де служить владика Ігор Ісіченко, єпископ-емерит УГКЦ. Цього дня владика Ігор відзначив 30-річчя архиєрейської хіротонії.

Передовсім Блаженніший Святослав розповів, що свято, яке відзначає сьогодні Христова Церква, — це свято церковної єдності та сопричастя, свято подолання людських розбіжностей, свято ісповіді єдиного Бога у трьох особах — Отця, і Сина, і Святого Духа. Предстоятель зазначив, що первоверховні апостоли Петро і Павло були повними протилежностями: «Саме для того, щоби побачити єдність між тими двома протилежними за своєю вдачею, покликанням, рисами апостолів, Христова Церква нам дарує це свято первоверховних».

«Ми знаємо, Павло був, можливо, одним із найбільш освічених людей ізраїльського народу. Петро народився в Галилеї, а Павло був юдеєм з діаспори, як би ми сьогодні сказали. Петро був безправним в Римській імперії, а Павло — римським громадянином, якого міг судити лише імператор. Петро іде проповідувати до юдеїв у діаспорі, а Павло іде проповідувати до інших народів, щоби і для них відкрити істину Христову і їм усім дарувати надію на спасіння», — розповів Блаженніший Святослав під час проповіді.

Глава Церкви звернув особливу увагу на рядок з послання апостола Павла до галатів 2, 9, де він описує одну подію, що трапилася на Апостольському соборі в Єрусалимі: «І тоді Яків, Кифа (Петро) і Іван, подали мені правицю сопричастя».

Це означає, пояснив Блаженніший Святослав, що вони навзаєм подали руки — видимий знак невидимого сопричастя, єдності Христової Церкви: «Цей жест означав, що і Петро, і Павло проповідують одне і те саме Євангеліє. Вони навчають людей про одного і того самого Бога Отця. Вони є учнями, апостолами одного і того самого розп’ятого, померлого і воскреслого Ісуса Христа нашого Спасителя. Більше того, вони носять у собі одного і того самого Духа Святого».

Предстоятель підкреслив, що для нього це свято є особливим, адже вперше є нагода звершувати Божественну Літургію у Свято-Дмитрівській парафії у Харкові, і вперше у цьому місці разом приступити до трапези Господньої.

«Єднаються протилежності, єднається різноманітність, але ісповідується і святкується єдність і соборність Христової Церкви, — наголосив Блаженніший Святослав. — І тому ми можемо сказати, що ми не тільки віруємо й ісповідуємо, але і живемо те, що кажемо у нашому Символі віри: „Вірую в Єдину, Святу Соборну і Апостольську Церкву“».

Літургію у Свято-Дмитрівському храмі Глава Церкви звершив з нагоди 30-річчя хіротонії владики-емерита Ігоря Ісіченка. Блаженніший Святослав подякував Господу Богу за ювілей архиєпастирського служіння владики Ігоря.

«Ми знаємо, владико, що тих тридцять років, це був хресний шлях. Як непросто, як тернисто стелилася ваша дорога архиєрейського служіння. Як бракувало вам, як архиєреєві, отого пережиття церковного сопричастя, бо ви особисто пережили роки церковного еклезіального відкинення й ізоляції, — звернувся до єпископа Патріарх. — Але сьогодні, у це свято первоверховних апостолів Петра і Павла, я можу подати Вам правицю сопричастя в ім’я наслідника апостола Петра Святішого Отця Франциска. Ми сьогодні можемо разом святкувати цей ваш особливий ювілей архиєрейського служіння».

На завершення Блаженніший Святослав наголосив на молитві за український народ. За його словами, сьогодні увесь світ дивується стійкості і незламності українського духа, який має свій секрет. Цей секрет — це секрет єднання людини з Богом і українців між собою: «Немає Західної України чи Східної України. Україна є одна, яка має свій Захід і Схід, Північ і Південь, а серцем єдності нашого народу завжди була, є і буде єдність Христової Церкви».

«Ми просимо сьогодні: верховні апостоли Петре і Павле, там на небесах моліться за нас, завітайте ви сьогодні на наше свято, укріпіть нас силою вашої десниці сопричастя, навчіть нас бути справжніми християнами в нелюдських обставинах, навчіть нас вірити в те, що є єдиний Господь, є одна віра і одне хрещення», — помолився архиєрей.