Сьогодні повторилось чудо св. Януарія. Швидше, ніж зазвичай
  • Втр, 19/09/2023 - 17:38

Засохла в ампулі кров мученика набула рідкого стану – сьогодні в катедрі Неаполю о 10:03 год. місцевого часу повторилось чудо св. Януарія. Як зазначають коментатори, це відбулось швидше, ніж зазвичай – коли Архиєпископ Доменіко Батталья взяв ампулу в руки, кров, що в ній зберігається, вже була рідкою.

Чудо св. Януарія повторюється зазвичай тричі в рік, у тому числі 19 вересня – у день спомину святого. Інші два рази в році – субота перед першою неділею травня і 16 грудня.

Як інформує wiara.pl, неапольці вважають повторення чуда знаком доброї долі для свого міста. Проте Архиєпископ Батталья у своїй проповіді застеріг від такої позиції. «Ця кров не є якимось оракулом, до якого слід звертатись за порадою, ані тим більше – місцевим гороскопом, функцією якого є передбачати щастя чи нещастя»,- наголосив він. Єрарх додав, що ця реліквія є знаком, що вказує на необхідність радикального прагнення за Євангелієм Христа, особливо тоді, коли відчуваємо, що щось наче стягує нас донизу.

Св. Януарій був єпископом Беневенту. У 305 році був убитий під час переслідування християн за цезаря Діоклетіана. У момент страти йому було 33 роки. За переданням, його відрубану голову заховала якась жінка. Власне вона і розмістила кров єпископа в ампулки. Болонський кардинал Ламбертіні, який згодом став Папою Бенедиктом XIV, так написав про ці мощі: «Є в Неаполі кров, яка з нетерпінням очікує воскресіння…».