США: нові католицькі ремісничі школи пропонують релігійну і професійну освіту водночас
  • Птн, 05/01/2024 - 18:04

У США відкривають нові католицькі професійні школи, які навчають майбутніх електриків, столярів, будівельників, конструкторів машин і водночас дають релігійну освіту. Очікується, що інтерес до цих шкіл зростатиме через брак кваліфікованої робочої сили та високу вартість вищої освіти у світських університетах.

Як інформує CNA, результати Звіту про кар’єрний розвиток у виробництві за 2023 рік вказують на те, що 82% виробничих компаній відчуватимуть нестачу робочої сили. У будівельній галузі не вистачає півмільйона спеціалістів. У свою чергу Бюро статистики праці повідомило, що в 2022–2032 роках попит на електриків зростатиме найшвидше, оскільки деякі працівники виходять на пенсію або змінюють галузь.

Католики вирішили скористатися цими тенденціями, заснувавши професійно-технічні школи по всій території Сполучених Штатів, пропонуючи практичне професійне навчання та католицьку освіту за «доступною ціною».

Одним із таких навчальних закладів є Santiago Trade School, де готують «видатних християнських ремісників» в сільській частині округу Орандж, Каліфорнія. Дворічна школа, лише для чоловіків, працює під юридичною егідою Santiago Retreat Center, некомерційної організації, яка пропонує реколекції католикам і розташована на 500 акрах землі.

Наразі в початковому класі навчаються п’ятеро чоловіків, які вивчають загальне будівництво, механічні технології та сільськогосподарське управління. Вони навчаються як побудувати дім, користуватись важкою технікою та проводять час на фермі з великою рогатою худобою, бізонами, кіньми, козами, курми, вівцями та іншими тваринами. Для учнів розроблений чіткий графік, в т.ч. час для молитви; вони щодня ходять на св. Літургію, а також вивчають теологічні праці видатних мислителів. До педагогічного колективу входить п’ять осіб, включаючи католицького капелана. Вартість навчання становить 28 тис. доларів за семестр – ця ціна є середньою для більшості коледжів. Тривалість навчання – два роки.

Іншим закладом освіти такого типу є The College of St. Joseph the Worker в Стубенвілл, Огайо. Там з цього року почнуть навчати 6-річну програму, де студенти зможуть отримати бакалаврат з католицької освіти та окрему професію. Тут можна буде вивчитись на столяра, спеціаліста з вентиляцій, сантехніка та електрика. Вартість навчання становитиме 15 тис. доларів на рік протягом перших трьох років і 5 000 доларів за останні два роки. Перших три роки навчання студенти проживатимуть на території коледжу і матимуть можливість працювати. А від 4 року навчання їх відправлять або до рідного штату, або до того штату, де вони захочуть пройти сертифікацію; і там вони навчатимуться під наглядом інструкторів, а лекції слухатимуть онлайн. На перший рік навчання – восени 2024 р. - приймають 30 студентів. Термін подачі заявок – 5 лютого.

Harmel Academy of the Trades у Ґранд Репідз, Мічиган, набирає на навчання лише чоловіків і має на меті сформувати чоловіків-християн за допомогою гуманітарної навчальної програми, яка складається з філософії, теології, історії, літератури та кіно, а також надійної освіти в галузі торгівлі. Студенти, які навчаються на 2-річній програмі, проживають на території кампусу і тричі на день моляться разом із своїми одногрупниками. Перший рік навчання дає змогу розпізнати яку професію обрати. А після того наступає 4 роки навчання механіки та машинобудування, але невдовзі планується відкриття напрямків зварювання та автомобілебудування. Щоб зробити оплату навчання більш доступною, студентам дається можливість працювати, а оплата за їхню працю компенсує частину оплати навчання. Академія вже має два роки випускних класів: у першому навчалось 6 студентів, а в другому – 23.

Kateri College у Ґаллоп, Нью Мексико, відчинить двері для студентів у 2025 році і запропонує 4-річну програму навчання гуманітарних науки рівня бакалавр та сертифікацію у певній промисловій спеціальності. Для початку це будуть напрямки теслярство та будівництво, а згодом додадуть зварювання, електрику та дизельну механіку. Один із засновників коледжу зазначає, що цей заклад освіти є відповіддю на «неприродне розлучення» між інтелектуальним життям та ручною працею. Тут студентам також дадуть можливість працювати під час навчання, щоб покривати вартість оплати. В перший рік навчання адміністрація закладу має змогу прийняти 30-40 студентів.