Святіший Отець: братерство – це закваска миру, якої потребують периферії
  • Чтв, 04/01/2024 - 14:55

У промові, врученій французьким священикам, що душпастирюють на передмістях, Святіший Отець закликав їх відкривати у своїх братах у кожній зустрічі присутність Господа Ісуса і виявляти присутність милосердного Бога.

У четвер, 4 січня 2024 року Папа Франциск прийняв на аудієнції французьких священиків, що душпастирюють на передмістях, членів Місіонерського братства “Fraternité missionnaire des Cités”, що в цих днях здійснюють паломництво до Риму. Він зазначив, що вони «прийшли, щоб духовно відновитися біля гробниць святих Петра і Павла, щоб зачерпнути з живих джерел Церкви любов Христа, Який безперестанку дарує себе всім людям». Він побажав, щоб «Святий Дух, за прикладом і заступництвом цих двох стовпів Церкви, відродив у них щедрий і місіонерський запал ранньої Церкви».

Відкрити екзистенційні узбіччя суспільств

У світлі Різдва, Папа Франциск запросив присутніх споглядати вертеп, звернувши увагу на просте і бідне місце, тогочасне передмістя. «Пастухи, які приходять до ясел, – вигнанці з поганою репутацією. Але саме їм першим проголошується Євангеліє спасіння. Вони бідні, але їхні серця готові. Це також і ваш досвід», – зазначив він. Єпископ Риму звернув увагу, що душпастирям «не потрібно йти дуже далеко, у своєму служінні в серці міст, щоб відкрити для себе екзистенційні узбіччя наших суспільств, які найчастіше знаходяться поруч, у вашому мікрорайоні, на розі вулиці, в тому ж під’їзді». Він заохотив священиків не боятися «залишати свою безпеку, щоб розділити повсякденне життя своїх братів і сестер. Навіть серед них багато хто має відкриті серця і мимоволі чекає на добру новину», – додав він.

Виявляти братерство та щире прийняття

Святіший Отець закликав їх до «щедрого братерства посеред околиць, до відкриття сердець, рук, вух, до щирого прийняття» підкресливши, що «братерство – це закваска миру», яка «дозволяє кожному відчути себе прийнятим таким, яким він є, там, де він є». Він заохотив присутніх у кожній зустрічі відкривати у своїх братах «присутність Господа Ісуса і виявляти присутність милосердного Бога», який хоче «виражати себе і діяти через їхні жести, слова, їхню просту присутність, терпеливого Бога, який рухається в ритмі кожної людини, з її ранами, спротивом, гнівом».

Папа підкреслив, що на цих душпастирях «лежить смілива і необхідна місія нести Божу близькість, милосердя і ніжність людям, які часто позбавлені гідності та любові», заохотивши їх продовжувати свою місію.