Святіший Отець: Хрещення – це дар, який робить нас Божими дітьми
  • Нед, 07/01/2024 - 15:19

Перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у першу неділю 2024 року Папа Франциск наголосив на важливості Святої Тайни Хрещення, закликаючи пам’ятати та святкувати цю важливу дату. Він також привітав християн, які саме сьогодні відзначають Різдво.

Хрещення – це дар нового життя, воно означає стати в Христі Ісусі Божими дітьми. Про це нагадав Папа Франциск перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у свято Господнього Хрещення. Промовляючи в неділю, 7 січня 2024 р., до паломників, які опівдні зібралися на площі Святого Петра у Ватикані, він у світлі євангельського уривка від Марка нагадав про те, що це хрещення відбулося на ріці Йордані, де Предтеча звершував обряд очищення, що через занурення у воді виражав зобов’язання полишити гріх і навернутися.

Об’явлення улюбленого Сина та любих дітей

І в той час, як народ ішов хреститися з покорою та в простоті, туди також прийшов Ісус, щоб інавгурувати своє служіння, і таким чином, як зазначив Святіший Отець, Він показує нам, що «хоче бути поруч з грішниками, що прийшов заради них, заради нас усіх, що є грішниками». Це, як розповідає євангелист Марко, супроводжувалося надзвичайними знаками. Іван Хреститель прилюдно називає Ісуса, на перший погляд такого, як усі, «сильнішим», тим, «хто хреститиме Духом Святим». Тоді ж відкрилося небо, Святий Дух зійшов у вигляді голуба, а згори пролунав голос Отця: «Ти – Син Мій улюблений, Тебе Я уподобав!». «Все це, об'являючи нам, з одного боку, те, що Ісус є Божим Сином, з іншого – говорить нам про наше Хрещення, яке, в свою чергу, зробило нас дітьми Божими», – підкреслив Папа.

Близький із нами назавжди

Отож, як нагадав Наступник святого Петра, цитуючи Катехизм Католицької Церкви, в Хрещенні відбувається ось що: Бог входить у нас, очищає і зцілює наші серця, робить нас назавжди своїми дітьми, своїм народом і сім'єю, спадкоємцями раю. «Бог стає близьким до нас і більше не покидає нас», – сказав Папа, наголошуючи, що саме тому важливо знати та святкувати день свого Хрещення, а також дякувати Богові за цей дар, за батьків, які принесли нас до храму, за того, хто охрестив нас, за хресних батьків і спільноту, в якій ми цей дар отримали.

Підсумовуючи, Святіший Отець заохотив слухачів відповісти собі на кілька запитань. Чи ми усвідомлюємо безмежний дар, який носимо у собі завдяки Хрещенню? Чи пам’ятаємо про світло Божої присутності? Папа зазначив, що цю присутність можемо прийняти, роблячи знак святого хреста. «Нехай же Діва Марія, храм Святого Духа, допомагає нам відзначати та приймати чудесні речі, які Господь сповняє у нас», – побажав він, розпочавши проказування молитви «Ангел Господній».

Різдвяні побажання

Уділивши після молитви своє Апостольське благословення, Святіший Отець розповів прочанам, що цього ранку охрестив кілька немовлят і закликав молитися за них і за їхні сім’ї. «Поширюю цю молитву на всіх дітей, – додав він, – які в ці дні приймають святе Хрещення». Далі Папа скерував думку до «християнських спільнот Сходу, які сьогодні святкують Різдво, дотримуючись юліанського календаря». «В дусі радісного братерства бажаю, щоби народження Господа Ісуса наповнило їх світлом, любов’ю та миром».