Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (02.02 - 22.02)
  • Втр, 24/02/2015 - 09:56

2 лютого, з нагоди Дня богопосвяченого життя, Святіший Отець Франциск закликав монахів та священнослужителів до послуху і пригадав необхідність прислухатись до старших.

Також цього дня Папа прийняв єпископів Литви з візитом ad limina Apostolorum.

4 лютого, під час загальної аудієнції, Святіший Отець наголосив на важливості ролі батька в сім’ї, ставлячи за приклад Святе сімейство. Після завершення загальної аудієнції, Понтифік висловив свій смуток через ситуацію в Україні. Папа сказав, що війна між християнами є великим згіршенням і закликав до посилених молитов. Пропонуємо також перечитати коментарі бр. Патрика Оліха OFM, ватиканіста Джона Аллена Мола та отця Ореста-Дмитра Вільчинського до цих слів Папи.

7 лютого Понтифік прийняв на аудієнції членів та радників Папської Ради у справах мирян. Папа Франциск закликав усіх мирян намагатися разом із пастирями передавати Євангеліє.

У середу, 11 лютого, під час загальної аудієнції Святіший Отець провів катехезу про дітей у сім’ї та важливість порозуміння між поколіннями.

12 лютого Папа Римський Франциск відкрив засідання Консисторії Кардинальської Колегії, яка протягом двох днів аналізувала напрацювання Ради Кардиналів щодо реформування Римської Курії.

13 лютого на спеціальну аудієнцію до Святішого Отця прибула віце-президент Ірану Шахіндохт Молаверді.

У суботу, 14 лютого, під час урочистої Літургії, Папа Франциск увів у сан 20 нових кардиналів. Пригадавши про те, що Церква Риму, до якої особливим чином включені кардинали, має завдання «головувати в любові», Понтифік побудував своє повчання на уривку із 13 глави першого Послання святого Павла до Коринтян.

15 лютого Святіший Отець відслужив Літургію для нових кардиналів. У часі проповіді Папа наголосив: «Дорогі нові кардинали, такою є логіка Ісуса, таким є шлях Церкви: не лише приймати та інтегрувати з євангельською сміливістю тих, які стукають до наших дверей, але також виходити, без страху та пересудів іти та шукати далеких, безкорисливо показуючи їм те, що ми самі безкорисливо отримали... Абсолютна готовність служити іншим є нашою характерною ознакою, єдиним нашим почесним титулом».

18 лютого, навчаючи під час загальної аудієнції, Папа Франциск продовжив цикл катехез на тему сім’ї і цього разу говорив про красу братерства.

Після загальної аудієнції, Святіший Отець Франциск привітав прочан з України, які супроводжували єпископів із візитом ad limina Apostolorum. Українські паломники при цьому попросили Папу Франциска про Надію Савченко.Папа також запевнив у своїх молитвах за Україну і закликав молитись за мир і Північній Африці.

20 лютого Папа Франциск прийняв у Ватикані єпископів візантійського і латинського обрядів з України. Зустріч відбулась у рамках візиту  до Ватикану ad limina Apostolorum, що у перекладі з латинської мови означає «До Апостольських порогів», який триває від 16 до 21 лютого. В нього, крім зустрічі з Вселенським Архиєреєм, проводились зустрічі у ватиканських відомствах, паломництва до гробу святого апостола Петра у ватиканській базиліці та до Папських базилік Риму.

У своєму зверненні до українських єпископів Понтифік висловив свою думку із актуальних для України політичних та релігійних проблем. Із словом до Папи Франциска звернувся Блаженніший Святослав Шевчук.

У ході паломництва із римо-католицькими єпископами зустрівся також Папа-емерит Бенедикт XVI.

21 лютого Святіший Отець мав зустріч із канцлером Німеччини Ангелою Меркель, в ході якої обговорювалось і питання становлення миру в Україні.

Ми потребуємо часу, проведеного «в пустині», аби навчитися розпізнавати Божий голос. На це, назвавши Великий Піст часом духовної боротьби проти духів зла, звернув увагу Папа Франциск, коментуючи у неділю, 22 лютого, перед проказуванням молитви «Ангел Господній», євангельський уривок, в якому святий Марко розповідає про те, як Ісус перебував сорок днів у пустелі, спокушуваний сатаною.

Радимо ознайомитись:

Лист Святішого Отця з нагоди початку праці Папської Комісії у справах неповнолітніх.

Папа Франциск про роль жінки в родині, суспільстві та Церкві.

Папа закликав віруючих роздумувати над сенсом та значенням хвороби.

Послання Папи на XXIII Всесвітній День хворого.

Послання Папи на ХХХ Всесвітній День молоді.

Послання Папи Франциска на Великий піст 2015.

Блаженніший Святослав: Папа запевнив, що пліч-о-пліч з нами.

Архиєпископ Мокшицький: Папа вражений, він не знав усієї правди.