Тижневий огляд: переслідування християн (04.08 – 10.08)
  • Втр, 12/08/2014 - 17:51

5 серпня повідомляється, що в Нігерії стався черговий кривавий напад на церкву. Інцидент мав місце у католицькій парафії в місцевості Унгван Пау-Пау у штаті Кадуна на півночі країни. Озброєні люди увірвалися до храму під час ранкового богослужіння, відкривши вогонь по вірних. Одна людина була вбита і кілька отримали поранення.

Ординарій китайської єпархії Веньчжоу просить вибачення за антихристиянську кампанію влади провінції Чжецзян. Це одна з найбільш християнізованих провінцій Китаю. Християни становлять щонайменше десять відсотків населення та їх кількість постійно збільшується, як і церков. Аби зупинити цю тенденцію, комуністична влада впродовж декількох місяців або руйнує церкви або знімає хрести. Десятки храмів у руїнах, із понад трьохсот знято хрести. Віруючі протестували, на що влада відповіла жорстоким переслідуванням.

Під час святкування Свята Переображення Господнього Патріарх Халдейської Католицької Церкви Луїс Рафаель І Сако разом з організацією «Допомога Церкві в потребі» закликав усіх християн об’єднатися у молитві заради миру в Іраку.  День присвятили спеціально молитві за християн Мосула та навколишніх територій, які зараз під контролем ісламістських екстремістів.

РПЦ звинувачує УГКЦ, УПЦ УП і УАПЦ у неймовірних злочинах проти московського православ’я в Україні. Про це йдеться у Заяві, яку Синодальний інформаційний відділ Московського патріархату оприлюднив на офіційному сайті Російської православної церкви.

Відповідно до інформації за 6 серпня читаємо, що кардинал Філіп Барбарін разом із делегацією французького єпископату нещодавно повернувся з Іраку. Він поїхав запевнити місцевих християн у солідарності французької Церкви. Там він зустрів неймовірне свідчення віри. «Християни в Іраку потребують нашої допомоги, але також дають усій Церкві велике свідчення вірності», – говорить  кардинал.

Апостольський нунцій в Україні архиєпископ Томас Ґалліксон закликає до молитви за країну. Він нагадує про велике значення України для Католицької Церкви. Саме в Україні існує найбільша в світі Східна Католицька Церква.

До Дня молитви за Ірак долучилося багато місцевих Церков, міжнародних організацій та людей доброї волі в усьому світі. Спеціальний лист до глав європейських єпископатів із закликом до духовної солідарності у цьому питанні видала Рада  Єпископських Конференцій Європи (CCEE). Її секретаріат запевняє, що вони долучаться до цієї ініціативи, що також має повну підтримку Папи Франциска.

В Багдаді в храмі Святого Георгія християни і мусульмани Іраку разом молилися за мир у своїй країні. Присутні тримали прапори Іраку, запалили свічки і співали гімни про мир. Вони продемонстрували свою підтримку християнам, що зазнають зараз дуже великих труднощів.

7 серпня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що Конференція італійських єпископів оголосила День молитви за переслідуваних на Близькому Сході й у всьому світі. Єпископи призначили цей день на 15 серпня, при цьому нагадавши, що у той час Святіший Отець відвідає Корею та її молоду Церкву, народжену з крові мучеників.

Бойовики терористичних організацій ДНР та ЛНР продовжують викрадати, вбивати і погрожувати священикам та віруючим у контрольованих сепаратистами містах на Сході України. Про це свідчать факти червня-липня 2014 року, узагальнені Інститутом релігійної свободи. Крім цього, бойовики продовжують захоплювати церковні будівлі та реабілітаційні центри, для того щоб розміщувати свої штаби, склади боєприпасів та бойові точки для ведення вогню по українським силовикам.

В Іраку бойовики ІДІЛ розстріляли сім'ю з 8 християн. Поруч з вбитими були знайдені відкриті Біблії. Окрім того у місті Тель-Кепе, яке знаходиться за 22 км від Мосула під час мінометного обстрілу вбито диякона-асирійця Тахара Ладжіна.

Муджахеди «Ісламської держави Іраку і Леванту» (ISIS) захопили найбільше християнське місто Іраку Каракош. Десятки тисяч охоплених панікою місцевих жителів втекли на територію сусідньої Курдської автономії. Крім 50-тисячного чисто християнського Каракоша, чорна армія ісламу захопила довколишні міста зі змішаним населенням - Тель-Кайф (Тель-Кеппен), Бартелл і Карамлеш.

Згідно з інформацією за 8 серпня читаємо, що Іран запропонував притулок та допомогу іракським християнам. Посол Ірану в Багдаді Хасан Данаіфар в іракському парламенті на зустрічі з депутатами-християнами заявив, що Іран готовий прийняти християн Мосула, що стали вимушеними переселенцями після захоплення міста ІГІЛ. Іран також запропонував надати медичну допомогу потерпілим.

У світлі складної ситуації в Іраку Святіший Отець призначив кардинала Фернандо Філоні, префекта Конгрегації євангелізації народів, своїм посланцем в цю країну, щоб висловити особисту близькість страждаючому населенню і висловити йому солідарність Церкви

Християнська громада в Лівії стає все меншою. З Кіренаїки виїхали всі монахині. Більшість філіпінців, які були серцем християнської громади, покидають регіон. У Тріполі все ще живуть філіпінці, але й звідси багато хто виїжджає.

У Донецьку під час обстрілу постраждав кафедральний собор УГКЦ Покрови Пресвятої Богородиці. снаряд влучив на церковне подвір’я, у результаті вибуху пошкоджено ворота. Вибухова хвиля також повибивала шибки у адміністративному приміщенні храму. На щастя, обійшлося без жертв - на момент артобстрілу людей на території собору не було.

10 серпня повідомляється, що перед приміщенням Європейського парламенту відбулася демонстрація на захист християн на Близькому Сході. За даними поліції, участь у ній взяло 1100 осіб. Серед учасників були представники східнохристиянської діаспори у Бельгії, в тому числі і священики у характерному східному священичому одязі.

Терористи на Донбасі переслідують "неправославних" християн: церкви захоплені, богослужіння заборонені, віруючі змушені переховуватися. У Німеччині повідомляють, що християни-протестанти відчувають загрозу з боку проросійських бойовиків. Цим конфесіям «не місце в православній Росії», вважають терористи.