Тижневий огляд: переслідування християн (10.11 - 16.11)
  • Втр, 18/11/2014 - 19:50

10 листопада повідомляється, що ісламські фундаменталісти угрупування Боко Харам здійснили черговий теракт в Нігерії. У результаті вибуху бомби, яку в школу приніс мусульманський самовбивця, загинуло 48 дітей, а 79 було поранено. На жаль, кількість жертв внаслідок важких ускладнень продовжує рости. Замах відбувся у місті Потіскум у північно-східній частині Нігерії. Перед терактом глава угрупування Боко Харам записав відео-звернення, в якому обіцяв зробити мішенями атак всі школи, де учням прививають західні цінності.

Більше 10 тис. християнських сімей в серпні змушені були залишити іракський Мосул і Ніневійску долину, рятуючись від бойовиків «Ісламської держави». Серед біженців близько 10 тис. дітей старших  10 років і 8 тис. маленьких дітей.

Відповідно до інформації за 11 листопада читаємо, що чисельність християнських спільнот в країнах Близького Сходу (крім Ізраїлю) стрімко знижується частково через низький рівень народжуваності та еміграції, але в основному через дискримінацію і переслідування з боку мусульман. 15 мільйонів християн на Близькому Сході зіштовхнулися обличчям до обличчя з 300 мільйонами мусульман і зі зростаючою загрозою з боку ісламських екстремістів.

В центрі Ніжина невідомі зламали паркан церкви та розбили скло. Цей випадок став не першим. Настоятелю храму й раніше вже доводилось ремонтувати дерев’яну загорожу. Проте, нанесення шкоди такого масштабу сталось уперше. Після побаченого, священик викликав міліцію. Хоча, навіть о третій годині дня, правоохоронці на місце вчинення злочину не приїхали.

Архиєпископ Сараєво звернувся до Європейського Союзу і Сполучених Штатів Америки з проханням про допомогу Боснії і Герцеговині, щоб ця країна могла скинути з себе «корсет», який її стискає, коригуючий договір з Дейтону, США. Кардинал Пуліч зазначив, що хорватських католиків поступово витісняють з Боснії та Герцеговини

12 листопада з’явилося два повідомлення, зокрема про те, що бойовики-ісламісти  розгорнули свою активну діяльність на Півдні Сирії, який донедавна залишався оплотом відносного спокою і стабільності в регіоні. Один з перших ударів радикалів прийняло на себе християнське село. Наступ почався після розриву бомби на дорозі «Харабе - Джамрійїн», яка поранила одного з командирів угруповання «Ліва' Тахрір Бусра аш-Шам». Вступивши в село, бойовики відразу приступили до мародерства. Також терористи увірвалися в місцеву церкву святого Георгія Побідоносця прямо під час недільної літургії, розігнавши прикладами і пострілами молільників і осквернивши сам храм.

Свобода християн на Заході піддається все більшій загрозі: про це говориться в заключному звіті фонду «Допомога Церкві в потребі». Під загрозою знаходяться свобода совісті і висловлювання в традиційно християнських країнах, - там, де ці демократичні свободи народилися, а тепер зводяться до мінімуму в ім'я нових, так званих, прав, нетерпимих по відношенню до інших прав, пов'язаних з релігією.

Згідно з інформацією за 13 листопада читаємо, що у Донецьку озброєні люди захопили протестантський храм «Церкви Христа Спасителя» та відібрали автомобіль у одного із служителів – батька 10 дітей. «У озброєних бойовиків і їхніх начальників, що виганяли людей з церкви, немає в серці ні Бога, ні честі, ні совісті. І ця вся війна вже не проти України, а проти Церкви Ісуса Христа і проти Самого Бога», - вважає  Сергій Косяк – пастор, який свого час побував у полоні терористів.

14 листопада повідомляється, що у столиці Нігерії молилися за мир і звільнення всіх людей, викрадених ісламськими фундаменталістами, серед яких є понад 200 християнських студентів. Нічні молитовні чування пройшли в Абуджі, у Католицькому Центрі. Це стане черговим етапом молитовного паломництва. Нігерійські єпископи, які є ініціаторами такої молитви, зустрілися з президентом Джонатаном Гудлаком. У розмові йшлося про ситуацію в країні, зростання напруження через діяльність кривавої ісламістської групи Боко Харам.

У Пакистані уряд повернув Церкві націоналізовану в ХХ ст. школу. Земля, на якій стоїть об'єкт, розташована в Лахурі. Частину конфіскованого Церкві повернули 2004 року, а на школу в Лахурі довелося чекати ще десять років, що значно змобілізувало місцевих християн, які організували публічні демонстрації з вимогою повернути будівлю.

Терористи на Донбасі зумисне облаштовують вогневі позиції біля церковний приміщень. Не виключено, що заради картинки для росканалів ці об'єкти будуть знищені самими ж терористами. Від вибухів багатоповерхівок в Москві 1999 року Путін демонструє, що люди для нього біомаса, яку можна безжально нищити задля задоволення своїх збочених амбіцій.

Відповідно до інформації за 15 листопада читаємо, що засуджена за «богохульство» пакистанська християнка Асія Бібі може бути страчена протягом трьох днів. Апеляція повинна бути подана до 16 листопада. Якщо суд прийме її до розгляду, страту відкладуть.

Мусульмани в Німеччині грабували церкви і школи, а також проводили «благодійні» збірки з метою допомогти джихадистам в Сирії. Таким чином їм вдалося назбирати кількасот тисяч євро.

16 листопада з’явилося два повідомлення, зокрема про те, що від Закону про богохульство в Пакистані страждають щораз більше жертв. Відколи він почав діяти 1987 року, було засуджено 1438 осіб. В цій ісламській країні, де релігійні меншини становлять лише 4 відсотки,  аж 50 відсотків звинувачених в богохульстві становлять члени меншин. Від 1990 року 60 обвинувачених у богохульстві були вбиті в результаті самосуду. Двадцять із них були вбиті поліцією або коли були під її захистом, 19 осіб вбив розлючений натовп.

У Мексиці знайшли тіло вбитого священика. Тіло о. Джона Ссеніондо, місіонера комбоніанина, знайшли в таємній братській могилі недалеко від міста Чілапа в мексиканському штаті Герреро. Він пропав 30 квітня, незабаром після Літургії в індійській спільноті св. Хреста. Останки священика знайшли 29 жовтня разом з 12 іншими тілами. Однак аж за два тижні ідентифікували священика, про що повідомили єпархіальний уряд. Його особу вдалося встановити після генетичного тесту. Поліція не встановила чітких мотивів його вбивства. За неофіційною інформацією, причиною може бути відмова охрестити дитину пари, пов'язаної з організованою злочинністю, яка не жила у шлюбі.