Тижневий огляд: переслідування християн (11.04-17.04)
  • Пон, 18/04/2016 - 20:51

11 квітня повідомляється, що коптський учитель, християнин Бішой Камель Гарас, був визнаний «невинним», після того як провів в ув'язненні більше трьох років. У вересні 2012 року Бішо засудили до шести років позбавлення волі за образу ісламу, президента Мухаммеда Мурсі і сестри шейха. Всі звинувачення пов'язані з підробленою сторінкою в Facebook, відкритою нібито від його імені. Бішо заарештували незважаючи на той факт, що на своїй власній сторінці він опублікував попередження про підроблений акаунт і попередив про це кібер-поліцію, розслідування підтвердило його невинність.

Жорстоко вбитий 50-річний пакистанський інвалід. Скоївши злочин, вбивці християнина Назіра Масіха заявили, що «розправилися з невірним». Коли син убитого Ікбал повідомляв журналістам про трагедію, вбивці все ще залишалися на волі, хоча їх імена відомі.

В сирійському місті Ель-Карьятейн в провінції Хомс бойовиками терористичного угрупування «Ісламська держава» були практично знищені стародавні святині ассирійської християнської церкви - гробниця святого Ільяна, який помер в IV столітті, і храм V століття, пов'язаний з життям цього праведника. Озброєні бандити зруйнували вівтар, в самому храмі розводили багаття і готували їжу, а на першому ярусі будинку для паломників влаштували «кімнату відпочинку» і арсенал зі зброєю і боєприпасами. Церкву зрівняли з землею, залишивши мало надій на її відновлення в первісному вигляді.

Відповідно до інформації за 12 квітня читаємо, що в штаті Каліфорнія (США) за рішенням суду шкільний округ повинен виплатити радикальним атеїстам більше 200 тисяч доларів за молитви на зборах. Атеїсти з «Фонду свободи від релігії» (ФСР) подали в суд на керівництво округу і суд наклав штраф на порушників, пояснюючи це тим, що громадські збори можна починати з молитви лише в тому випадку, якщо вона «Не дискримінує релігійні меншини та участь в ній не обов'язкова». 

13 квітня повідомляється, що в Англії через публікації на Facebook проти гей-шлюбів виключили з університету Шеффілда 38-річного Фелікса Нголу, батька чотирьох дітей. Він процитував рядок із Біблії, за що керівництво університету перервало другий рік його навчання в магістратурі в області соціальних робіт.

14 квітня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що ще одна католицька каплиця спалена в чилійській області Арауканія. Вогонь повністю знищив будівлю. Як і в разі інших церковних підпалів, на попелищі було знайдено шматок тканини зі звинуваченнями на адресу Церкви, яка нібито допомагала державі боротися з індіанцями-мапуче.

Червоний колір підсвітки знаменитого римського фонтану Треві стане нагадуванням про сучасних мучеників за віру. Кольором крові він заясніє ввечері 29 квітня 2016 року. Ініціатива покликана привернути увагу римлян і гостей міста до драматичної ситуації безлічі людей, які в даний час страждають за свою віру в Ісуса Христа. Організатором заходу є Папський благодійний фонд "Допомога Церкві в потребі". 

У Нігерії четверо чоловіків зізналися, що вбили пастора за проповідь Євангелія. Банда «взяла на себе відповідальність за викрадення пастора Чукву Екер з громади Охіга і його вбивство з тієї простої причини, що Божий чоловік заважав їм своєю проповіддю про покаяння і також закликом до них залишити їх мерзенну діяльність і прийняти Бога».

В місті Алеппо (на північному заході Сирії) терористи з мінометів почали обстріл християнського кварталу Мідан. За годину обстрілу на вулиці впало сім мін. Інформації про постраждалих поки немає. Офіційно в передмісті Алеппо, як і у всій Сирії, встановлений режим припинення вогню.

На південному заході Індії в парафії єпархії Майсур було знайдено мертвим католицького священника. Тіло 56-річного о. Раджа Канну було повішеним в церковному приміщенні, де жив священик. Обставини, що призвели до його смерті досі невідомі. Поліція розслідує справу.

Американська бібліотечна асоціація, один з підрозділів якої отримує запити від бібліотек, шкіл і ЗМІ про заборону видань, склала список з 10 книг, які найчастіше просять вилучити з публічного доступу в США. Біблія потрапила на шосту сходинку рейтингу в зв'язку з поширенням релігійних поглядів.

Згідно з інформацією за 16 квітня читаємо, що голова «Planned Parenthood» Сесіль Річардс заявила, що аргумент католицьких монахинь згромадження Малих Сестер Убогих, про те, що змушування їх Адміністрацією Б. Обами фінансувати аборт і контрацепцію для їхніх працівників порушує їхнє право на свободу совісті, є фальшивим.

17 квітня повідомляється, що комісія конференції католицьких єпископів Пакистану закликала до видалення  з шкільного підручника упереджених формулювань щодо християн і інших релігійних меншин. «Структура шкільної освіти і навчальні програми повинні бути змінені», - заявив в нещодавній доповіді член комісії.

За різними оцінками зараз в Тайланді перебуває близько 50 тис. пакистанських християн, які втекли, рятуючись від переслідувань у себе на батьківщині. Тайланд належить до країн, які не підписали міжнародну конвенцію про права біженців, тому статус пакистанських біженців у цій країні є доволі непевним. Долею пакистанських біженців в Тайланді опікуються християнські місіонери Католицької Церкви та різних протестантських деномінацій.