Тижневий огляд: переслідування християн (20.10 - 26.10)
  • Втр, 28/10/2014 - 23:02

20 жовтня повідомляється, що Папа Франциск висловив побажання, щоб під час загальної публічної консисторії, яка розпочалася 20 жовтня 2014 року у Ватикані, були зроблені необхідні пропозиції на користь християн Близького Сходу, які, "через байдужість з боку багатьох", зустрічаються з тероризмом, насильством і переслідуванням на території, де народилося і звідки поширилося християнство. Саме ситуації віруючих цього регіону Понтифік вирішив присвятити свою зустріч з кардиналами.

Відповідно до інформації за 21 жовтня читаємо, що прес-орган терористів «Ісламської Держави» у останньому номері атакував Ватикан. На обкладинці вже четвертого номера видання «Dabiq» - пропагандного журналу і плацдарму для рекрутації нових бойовиків – розмішено фотомонтаж з площі св. Петра у Римі, де на обеліску розвівається прапор Ісламської Держави. У вступній статті під назвою «Невдалий хрестовий похід» речник Ісламської Держави Абу Махамед аль-Аднані назвав ініціативу західних держав проти бойовиків його угрупування «останнім хрестовим походом».

Член палати представників США Кріс Сміт, коментуючи доповідь виконавчої комісії Конгресу щодо Китаю, зробив заяву про погіршення ситуації щодо переслідування християн в Китаї. В доповіді детально описується ворожість китайської влади до католицизму, а також говориться, що влада продовжує переслідувати католиків, які практикують свою віру поза визнаними законом рамками.

Мексика має сумну першість у всій Латинській Америці, коли йдеться про ненависть щодо людей Церкви. У жодній іншій державі цього регіону не скоєно так багато вбивств. За перші два роки, коли президентом Мексики став Енріке Пенья Ньєто, там убили шість священиків, а три інші пропали без вісті. Однак і шестирічний уряд Феліпе Кальдерона Інохоса вважається нещасливим періодом для душпастирів. Тоді зафіксували 22 вбивства. Серед жертв були 14 священиків, три монаха, чотири церковнослужителі та католицька журналістка. За останні 24 років у Мексиці вбили 38 людей Церкви, серед яких один кардинал, 28 священиків і один диякон.

Конференція Єпископату Демократичної Республіки Конго засудила напад на двох священиків, який стався в Лоджа, 750 км на північ від Мбужі Маї, столиці провінції Східне Касаї. На священиків напали молоді люди після прочитання під час Літургії спеціального пастирського послання. У ньому йшлося про критику єрархів щодо пропонованих поправок до конституції. Вони дозволять чинному президентові Жозефу Кабілі вже втретє отримати мандат глави держави. Теперішній закон не дозволяє цього. Того ж дня невідомі злочинці знищили один з монастирів монахинь.

Католицька Церква Польщі вирішила провести дослідження серед своїх вірних, запитуючи їх чи зустрічаються вони з випадками дискримінації з огляду на їх віру. Таке запитання було поставлено з нагоди щорічного дослідження недільних практик поляків у всіх парафіях країни. Результати мають бути надіслані до Інституту статистики Католицької Церкви до кінця року.

На своїй сторінці у Фейсбуці військовий капелан УПЦ КП о. Костянтин Холодов повідомив про те, що працівники колишнього «Беркуту» біля Харкова не тільки вчинили незаконний обшук автомобіля, яким подорожував священик, але й фактично знущалися з української державності. Після обшуку розпочалась ватна політ-інформація.

22 жовтня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що архиєпископ Марун Лахам, вікарій Йорданії Латинського патріархату Єрусалиму, повідомив, що три тисячі іракських християн, які втекли від бойовиків «Ісламської держави», знайшли притулок в християнських парафіях Йорданії. У найближчі дні очікується прибуття ще близько 1 тис. біженців. Ніхто не хоче повертатися до Іраку, і всі намагаються отримати візу в Австралію або в Америку.

Халдейський католицький прелат, котрий очолює дві єпархії Ірану, сказав, що теперішня ситуація християн на Близькому Сході нагадує ту, яка була на початках ісламу. Усе в вогні, вбивства, бомбардування від Лівії до Сирії, до Іраку, до Ємену, до Саудівської Аравії, Бахрейну… Це не весна. Це повернення на 1400 років назад.

Згідно з інформацією за 25 жовтня читаємо, що Радіо Ватикану з посиланням на «Fides» і дані американського центру «Globale Christliche Studien», повідомляє, що в результаті переслідувань в світі щорічно вмирають 100 тис. християн. У багатьох країнах, серед яких Ірак, Сирія, Нігерія, Камерун, Пакистан, Сомалі, Судан і Єгипет, християни стають жертвами насильства і переслідувань. Вони піддаються вигнанню або арештам за звинуваченням в богохульстві, їх жорстоко вбивають або вони стають жертвами нападів. Дівчат-християнок викрадають і насильно видають заміж.

Синод єпископів Римо-Католицької Церкви зібрав 191 учасника, серед яких були не тільки єпископи, а й експерти з питань сім'ї. Тема синодальної (соборної) дискусії - як священик повинен ставитися до відхилень від християнської моделі сім'ї в сучасному світі. Але чомусь світова преса підхопила сюжет, очевидно маргінальний для цього зібрання - питання про ставлення до гомосексуалістів. Причому було заявлено, що Церква нарешті стала переглядати своє ставлення до згаданих осіб. Насправді це не так.

У ніч на 25 жовтня на Золочівщині, в церквах Вознесіння Господа нашого Ісуса Христа м. Золочів, Покрови Пречистої Діви Марії с. Хильчиці, Преображення ГНІХ УГКЦ і УПЦКП с. Ясенівці, та Різдва ПДМ с. Бонишин зловмисники проникли в храми з метою їх пограбування. В пошуках здобичі злодії повиймали зо скринь і шаф церковні ризи, обруси, та інший софт, перевернули кожен кутик, намагаючись знайти готівку. Розчарування спіткало в кожному з храмів, оскільки грошей в храмах було заледве кілька десятків гривень.

26 жовтня повідомляється, що напередодні виборів до Верховної Ради України кібер-терористи зламали портал Релігійно-інформаційної служби України. При спробі заходу на сайт, з’являється повідомлення «Пробачте, ця сторінка відсутня». Якщо ж спробувати зайти через мапу сайту то після спроби відкрити конкретну новину з’являється заставка терористичного угруповання «Кібер-беркут».