Тижневий огляд: життя УГКЦ (22.06 – 28.06)
  • Срд, 01/07/2015 - 00:00

До вашої уваги головні події з життя УГКЦ, які відбулися протягом тижня, що минув:

20-23 червня 2015 року  американські католицькі єпископи на чолі з Президентом Єпископської Конференції США здійснили в Україну візит єдності та солідарності з українським народом. Спершу американська католицька делегація відвідала Харків, де провела робочу зустріч із владикою Василем (Тучапцем), Екзархом Харківським УГКЦ, та о. Сергієм Ковалем, директором БО «Карітас-Харків», який поінформував гостей, яку Карітас надає допомогу потребуючим. 23 червня у Києві американська католицька делегація зустрілася з Прем’єр-міністром України Арсенієм Яценюком. Пізніше – з Надзвичайним і Повноважним послом США в Україні Джеффрі Пайєттом. Наприкінці візиту американська католицька делегація зустрілася з Отцем і Главою УГКЦ Блаженнішим Святославом та Архиєпископом-емеритом Блаженнішим Любомиром (Гузаром).

Зокрема, в понеділок, 22 червня, делегати Американської Єпископської Конференції (АЄК) відвідали Львів. Американську делегацію супроводжує владика Борис (Ґудзяк), голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків УГКЦ. Вони провідали хворих у військовому шпиталі, а згодом ознайомилися із діяльністю Відділу комісій Патріаршої курії УГКЦ. Відтак американські делегати поспілкувалися з кожним працівником відділу та дізналися про ситуацію на Сході з уст о. Тихона Кульбаки з Донецька.

В середу, 24 червня, керівництво так званої секти «догналітів», яких 22 червня співробітники УСБУ у Львівській області затримали у селищі Брюховичі під Львовом, видворено з України за антиукраїнську діяльність, повідомила прес-служба управління СБУ у Львівській області. «Керівники цієї структури поширювали заклики сепаратистського змісту, підбурювали до релігійної нетерпимості до інших конфесій. Іноземці схвалювали терористичну діяльність т.зв. «ЛНР» і «ДНР», намагалися вести антиукраїнську пропаганду», - йдеться у повідомленні прес-служби.

24-25 червня 2015 року Божого в Марійському духовному центрі в Зарваниці під головуванням Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава відбулася Шістдесят восьма сесія Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви. Головною темою цієї Сесії Синоду Єпископів Верховного Архиєпископства було доопрацювання тексту Екуменічної концепції УГКЦ. Серед інших тем було заслухано звіт про результати спільної зустрічі представників Католицької Церкви в Польщі та Україні, який представив Блаженніший Святослав.

У п’ятницю, 26 червня,  в День мирянина в УГКЦ, Глава УГКЦ Блаженніший під час Всеукраїнської прощі до Страдчу, що на Львівщині, відслужив  Архиєрейську Божественну Літургію, під час якої говорив про покликання мирянина. Також Блаженніший Святослав сказав: «Під час цієї прощі ми молимося за два Божі благословення: припинення кровопролиття в Україні та єдність українського народу». 

Апостольська пенитенціарія для збільшення побожності вірних та для спасіння душ, силою прав наданих їй Святішим Отцем Папою Франциском на прохання Архиєпископа Ігоря, Митрополита Львівського УГКЦ, надала можливість отримати Повний відпуст усім прочанам Страдчу. Про це стало відомо під час Архиєрейської Божественнох Літургії з нагоди Всеукраїнського паломництва до Страдчу.

У суботу, 27 червня, Глава УГКЦ зустрівся з міністром оборони Канади Джейсоном Кенні, який також обіймає посаду міністра мультикультурності і відповідає за зв'язки з українською громадою Канади та релігійними спільнотами. У зустрічі, яка проходила в Брюховичах біля Львова, сторони обговорили події, які відбуваються на Сході Україні. Відтак Глава УГКЦ подякував канадським гостям за увагу і турботу, які вони приділяють українському народу.

Також в цей день  Блаженніший Святослав відслужив Літургію для учасників християнсько-реабілітаційного табору для дітей з аутизмом, який цими днями проходив у реколекційному домі Львівської архиєпархії, що в Брюховичах.

У неділю, 28 червня, Глава УГКЦ Блаженніший Святослав відвідав учасників курсу місійного служіння для семінаристів передостаннього року навчання у Львівській духовній семінарії. Глава УГКЦ закликав семінаристів бути щедрими, відповідаючи на потреби Церкви. "А Господь завжди буде щедрий з вами", - підкреслив Патріарх.

Читайте також:

ВСТУПНЕ СЛОВО ВЛАДИКИ ЯРОСЛАВА НА АКАДЕМІЇ В СТАРОМУ САМБОРІ ПРИСВЯЧЕНІЙ МИТРОПОЛИТУ АНДРЕЮ (ШЕПТИЦЬКОМУ): http://catholicnews.org.ua/vstupne-slovo-vladiki-yaroslava-na-akademiyi-v-staromu-sambori-prisvyacheniy-mitropolitu-andreyu

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав розповів, що Папа Іван Павло ІІ передбачив для нього багато роботи в Києві  в інтерв’ю польському журналісту Гжегожу Гурному: http://catholicnews.org.ua/glava-ugkc-nikoli-ne-dumav-shcho-slova-ivana-pavla-ii-shchodo-mene-viyavlyatsya-prorochimi

Розповідь Галини Терещук про те, якими були стосунки поміж братами Шептицькими: http://catholicnews.org.ua/brati-shepticki-priklad-garnih-vzaiemin-i-povagi

СВЯТИЙ ПРЕСТОЛ ТА УКРАЇНА. ІНТЕРВ’Ю З ПОСЛОМ УКРАЇНИ У ВАТИКАНІ ПАНІ ТЕТЯНОЮ ІЖЕВСЬКОЮ: http://catholicnews.org.ua/svyatiy-prestol-ta-ukrayina-intervyu-z-poslom-ukrayini-u-vatikani-pani-tetyanoyu-izhevskoyu

 

Анонси:

КОМІСІЯ РОДИНИ УГКЦ ТА РУХ ХРИСТИЯНСЬКИХ СІМЕЙ ЗАПРОШУЮТЬ НА ХРИСТИЯНСЬКИЙ ВІДПОЧИНОК ДЛЯ ВСІЄЇ СІМ’Ї:  http://catholicnews.org.ua/komisiya-rodini-ugkc-ta-ruh-hristiyanskih-simey-zaproshuyut-na-hristiyanskiy-vidpochinok-dlya