У 2023 році насильницькою смертю загинуло 20 осіб, задіяних у душпастирстві
  • Втр, 02/01/2024 - 11:53

Наприкінці року інформагентство «Fides» приготувало рапорт про католицьких священиків, богопосвячених мирян і мирян-місіонерів, які загинули насильницькою смертю протягом року.

Єпископ, 8 священників, 2 монахів-несвященників, семінарист, новик і аж семеро мирян-місіонерів. Таким є трагічний підсумок 2023 року за даними досьє, яке наприкінці року готує інформагентство «Fides», що діє при Дикастерії в справах євангелізації, збираючи дані про католицьке духовенство та всіх осіб, залучених у душпастирство і євангелізацію, які загинули насильницькою смертю.

Свідчення в обставинах щоденного життя

Вони не здійснювали вражаючих дій чи надзвичайних подвигів. Характерною рисою 20 місіонерів, загиблих у 2023 році, є їхнє звичайне життя в умовах економічної та культурної вбогості, моральної та екологічної деградації, де немає поваги до життя і прав людини, а нормою є часто лише гноблення і насильство. Варто зауважити, що словом «місіонер» у цьому звіті місіонерської інформаційної агенції позначаються не місіонери в стислому значенні цього слова, а охрещені, які є активними учасниками церковного життя, що загинули в насильницький спосіб, не обов’язково «з ненависті до віри». Це жінки і чоловіки віри, які могли б уникнути смерті, переїхавши в безпечніші місця або відмовившись від своїх християнських зобов'язань. Вони вибрали інший шлях, знаючи, на який ризик вони йдуть. Наївні в очах світу, але справжні свідки братерства і надії, завдяки яким Церква і світ рухаються вперед.

Деякі статистичні дані

У порівнянні з минулим роком було вбито на 2 місіонерів більше, але, як нагадує «Fides», зібрані дані залишаються відкритими для уточнень і доповнень. Найбільша кількість жертв знову зафіксована в Африці, де було вбито 9 осіб (5 священиків, 2 ченці, 1 семінарист, 1 новик). Далі йде Америка з 6 жертвами (1 єпископ, 3 священики, 2 мирянки), Азія з 4 вбитими мирянами і мирянками та Європа де було вбито мирянина-місіонера. Якщо детальніше, то в Африці 4 місіонери були вбиті в Нігерії, двоє – в Буркіна-Фасо і Танзанії; в Америці –четверо в Мексиці та двоє в США; в Азії – по двоє на Філіппінах і в Палестині; в Європі – мирянин в Іспанії.

Безневинна смерть

Всі вони загинули безневинно: жертви викрадень чи терористичних актів, особи, що потрапили в перестрілки чи зазнали різного роду насильства. Від священиків, які їхали служити Святу Месу і виконати душпастирські обов’язки у віддаленій громаді, як о. Жак Яро Зербо, вбитий невідомими в Буркіна-Фасо, до жертв збройних нападів на дорогах або на парафії та монастирі, де місіонери займалися євангелізацією, благодійністю і сприянням людині. Так загинув, наприклад, о. Стівен Ґатґсел, якого застрелили в парафіяльному будинку при церкві у Форт-Калун в штаті Небраска (США). У тих же США 18 лютого 2023 року був знайдений убитим з вогнепальним пораненням єпископ-помічник Лос-Анджелеса Девід О’Коннелл. Трагедія сталася в передмісті Лос-Анджелеса у помешканні ієрарха, відомого своїм піклуванням про вбогих і потребуючих, зусиллями задля утвердженню миру в місцевій громаді.

З Мексики надходить свідчення молодих катехиток Гертрудіс Крус де Хесус і Ґлісеріни Крус Меріно, які загинули в штаті Оахака під час засідки, прямуючи на Євхаристійну процесію. З Палестини надійшла інформація про Самар Камаль Антон та її матір Нахіду Халіл Антон, яких застрелили снайпери в Газі. Разом з іншими католицькими і православними жінками вони були залучені в апостолят, особливо через піклування про бідних і осіб з інвалідністю. Цього року досьє також охоплює Європу, де в Іспанії був убитий Дієґо Валенсія, захристиянин парафії Нуестра-Сеньйора-де-Ла-Пальма в Альхесірасі: смертельні рани завдав молодий марокканець, озброєний мачете, який поранив і інших людей.

Деякі тенденції

За даними «Fides», між 2001 і 2022 роками було вбито 544 душпастирських співробітників. Приблизно 115 у десятилітті 1980-1989 років; 604 – між 1990 і 2000 роками, тобто в десятиліття, коли відбувався геноцид у Руанді, який забрав життя щонайменше 248 осіб серед церковного персоналу.